Premierul maghiar spune că apartenența la Uniunea Europeană va fi analizată în momentul în care statul său va contribui net la bugetul Uniunii.
Prim-ministrul maghiar Viktor Orban a avut o discuție cu ușile închise cu membrii de partid din localitatea Kotcse, săptămâna trecută, unde au fost dezbătute mai multe subiecte de actualitate, potrivit Reuters și Europa Liberă.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a spus că, până la finalul decadei actuale, cele patru națiuni din Grupul de la Visegrad ar putea deveni contribuabili neți la bugetul Uniunii Europene, ceea ce ar trebui să ducă la o regândire a apartenenței la Uniunea Europeană. El a adăugat că, dacă apartenența la UE nu mai aduce beneficii Ungariei din 2030, atunci țara ar putea urma calea Marii Britanii și ar putea părăsi Uniunea. Orban a explicat și că a văzut „cât de eficient” a fost capitalismul de stat din China în 2010 și că ar vrea să vadă un astfel de sistem economic implementat și în Ungaria, acest concept fiind la baza așa-zisei politici economice pe care o are în plan.
Când vine vorba de Ungaria, premierul a spus că trebuie depuse toate eforturile pentru a spori populația țării și că vor urma noi măsuri de susținere a familiilor maghiare care vor fi anunțate în următoarele două săptămâni. În legătură cu războiul, acesta spune că știe că sunt slabe șansele ca Ungaria să poată bloca un nou set de sancțiuni aplicate Rusiei, însă perspectiva unui nou guvern în Italia îi dă speranțe în acest sens.
Prietenii adevăraţi se sprijină unul pe celălalt chiar şi în vremuri dificile, iar Serbia şi Ungaria sunt cu siguranţă prieteni adevăraţi, a declarat vineri, la Belgrad, preşedintele sârb Aleksandar Vucic, după ce l-a decorat pe prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban.
În cadrul conferinţei de presă comune a celor doi politicieni, şeful statului sârb a considerat o onoare acordarea celei mai înalte distincţii a Serbiei premierului ungar, pentru construirea şi consolidarea relaţiilor de prietenie şi fraternitate deosebit de bune între cele două ţări.
De asemenea, Aleksandar Vucic i-a mulţumit lui Viktor Orbán pentru eforturile sale continue de îmbunătăţire a relaţiei dintre cele două ţări, care, prin urmare, este tot mai bună şi a atins până în prezent un nivel maxim fără precedent în istoria lor. El a subliniat că Serbia este recunoscătoare Ungariei şi în special premierului ungar, pentru sprijinul deschis şi clar acordat Serbiei întotdeauna şi în orice circumstanţă, fie că este vorba de integrarea europeană, fie în chestiuni regionale sau bilaterale.
Preşedintele sârb a spus printre altele că adevăraţii prieteni se cunosc în situaţii dificile, iar Ungaria a avut puterea de a fi alături de Serbia chiar şi atunci când ar fi fost mai uşor să-i întoarcă spatele. “Prin urmare, Ungaria poate fi sigură că Serbia va rămâne întotdeauna un prieten adevărat şi o va sprijini”, a subliniat preşedintele sârb.
Aleksandar Vucic a vorbit despre relaţiile şi realizările comune ale celor două ţări, care sunt impresionante, dar totodată obligă părţile să păstreze şi să cultive această prietenie şi în viitor, să continue să lucreze la dezvoltarea relaţiilor şi cooperării strategice între cele două părţi.
Preşedintele sârb a mulţumit Ungariei şi pentru că a oferit Serbiei posibilitatea de a înmagazina gaze naturale în depozitele ungare. “În aceste vremuri dificile fiecare îşi vede doar de propriile interese, Ungaria însă a avut puterea să ajute Serbia în efortul de a asigura o iarnă mai liniştită şi mai caldă cetăţenilor săi”, a subliniat el.
În încheiere, Aleksandar Vucic şi-a exprimat convingerea că Viktor Orbán ar fi continuat să lucreze pentru bunăstarea celor două ţări chiar şi fără să fi fost decorat. El a spus că de la Iancu de Hunedoara şi de la Matia Corvinul încoace, Serbia nu a avut un prieten mai bun decât Viktor Orbán, conform Hirado.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu