Viktoria Roshchyna, jurnalistă ucraineană, a murit în captivitate în Rusia. Realiza reportaje despre viața sub ocupația rusă

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

A murit jurnalista ucraineană Viktoria Roshchyna.

Ucraina a declarat vineri că investighează moartea în captivitate în Rusia a unei jurnaliste ucrainene ale cărei reportaje au oferit o privire asupra vieții sub ocupația rusă la începutul invaziei Moscovei.

Viktoria Roshchyna, în vârstă de 27 de ani, a dispărut în august 2023 după ce s-a îmbarcat într-o călătorie de reportaj în estul Ucrainei ocupate, iar Rusia a recunoscut în aprilie anul trecut că aceasta era deținută.

Comisarul pentru Drepturile Omului al Parlamentului Ucrainei, Dmytro Lubinets, a confirmat decesul acesteia pe rețelele de socializare, joi târziu, în ceea ce a condamnat drept detenție ilegală. El nu a precizat circumstanțele.

Andriy Yusov, un purtător de cuvânt al serviciilor secrete militare ucrainene, a declarat pentru radiodifuzorul public Suspilne că Roshchyna se afla pe o listă de prizonieri care urmau să fie schimbați și că „a fost făcut tot ce era necesar” pentru acest schimb.

Ea urma să fie transferată la Moscova din orașul sudic Taganrog, a spus Yusov.

Ar fi murit pe 19 septembrie

Grupul de campanie Reporteri Fără Frontiere a declarat că Roshchyna a murit pe 19 septembrie, citând o scrisoare pe care familia sa a primit-o joi de la Ministerul rus al Apărării.

Biroul procurorului general ucrainean a declarat că și-a actualizat ancheta privind crimele de război în cazul dispariției lui Roshchyna pentru a include crima.

Până vineri dimineață, Rusia nu a comentat public moartea acesteia.

„Ce au făcut cu ea? Ce i s-a putut face unei tinere fete pentru a o face să moară?”, a scris pe rețeaua de socializare X activista și colega Oleksandra Matviichuk, laureată a premiului Nobel pentru pace în 2022.

Rapoartele pline de viață ale Viktoriei Roshchyna au documentat eforturile Moscovei de a consolida puterea rusă în părți din estul și sudul Ucrainei ocupate după invazia Kremlinului în februarie 2022.

Ea a surprins, de asemenea, dificultatea vieții de zi cu zi în peninsula Crimeea de la Marea Neagră, pe care Rusia a confiscat-o și anexat-o unilateral Ucrainei în 2014.

Reținută în trecut

Articolele Viktoriei pentru publicații precum Ukrainska Pravda și organizația Radio Liberty, finanțată de SUA, au inclus fotografii cu echipamente militare rusești și au dezvăluit amploarea ruinelor din Mariupol, orașul-port din sud-est devastat de un asalt și un asediu rusesc de luni de zile.

Ea a mai fost reținută o dată de forțele ruse, timp de 10 zile, în sud-estul Ucrainei, în primele săptămâni ale invaziei Kremlinului.

Redactorul-șef al Ukrainska Pravda, Sevgil Musaieva, a descris-o pe Roshchyna ca fiind „incredibil de curajoasă” și hotărâtă să dezvăluie situația dificilă a locuitorilor aflați sub ocupația rusă.

„A fost imposibil să o oprești, să o reții. Era complet dedicată jurnalismului”, a scris Musaieva pe Facebook.

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor a acuzat autoritățile ruse pentru moartea Viktoriei Roshchyna și a cerut atât Rusiei, cât și Ucrainei să investigheze moartea acesteia în continuare, conform unei declarații a Comitetului, citată de agenția de presă Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel