Știrea zilei a fost că niște tineri au distrus o vilă închiriată de Revelion în București. Mie altceva mi se pare „știrea zilei”, deși, mai degrabă este doar o meteahnă românească.
Câțiva tinerii au închiriat o vilă pentru Revelion şi până dimineaţă au distrus tot ce se putea în aceasta. N-a rămas nimic întreg, nici măcar pereţii. În plus, au vândut bilete la intrare și au organizat o adevărată petrecere underground, cu droguri, băutură și arme.
Dar dincolo de acest comportament deviant, altceva ar trebui să ne atragă atenția: faptul că proprietarul vilei nu avea asigurare la casă. Românii au „în sânge” să nu își asigure casele.
Dacă nu îți faci asigurare, de ce dai în chirie casa unor necunoscuți cărora nici măcar nu le ceri buletinul?! În România, gradul de asigurare este foarte mic. Dincolo de acest caz, sunt atâția oameni care își pierd casele în incendii sau alte incidente și apoi vin să se plângă că este corupție, că statul nu îi ajută cu nimic, dar ce să vezi... nici ei nu își fac datoria de a plăti o sumă mică pentru a evita probleme majore.
Revenind la știrea zilei. Proprietarul vilei și-a pus mâinile în cap, spun jurnaliștii, când a văzut că pagubele făcute de tineri sunt în jur de 30.000 euro. Nu era mai simplu și mult mai ieftin să ai asigurare la casă?
Dar este adânc înrădăcinat, în gena multor români, fenomenul de a nu se proteja - nu-și asigură nici sănătatea, vedeți doar rata atât de scăzută de vaccinare împotriva Covid-19, doar suntem codașii Europei, atunci de ce să ne mire că nu ne asigurăm casele?! Că nu dăm doi bani pe sănătatea proprie am înțeles, dar măcar să dam doi bani pe casele pe care le luăm - cu credite pe 30 de ani sau cu muncă asiduă prin străinătate. Adică dacă tot dai, de exemplu, pentru o garsonieră, 50.000 euro, nu mai poți da 100 de euro pe an asigurare la casă?
Poate că această știre va avea și un efect pozitiv: să ne facă să conștientizăm cât de important este să ne asigurăm casele - indiferent că le dăm în chirie sau locuim în ele. Știrea aceasta poate fi și bună, dacă fiecare înțelege cât de vital este să-și asigure locuințele.
Poliția Capitalei a transmis că proprietarul vilei distruse de Revelion şi petrecăreţii s-au înțeles la telefon, iar cheia a fost predată printr-un intermediar. Cu alte cuvinte, păgubitul nu a putut preciza nici datele de contact, nici numărul persoanelor care au participat la petrecerea de Anul Nou în vila distrusă.
”În data de 1 ianuarie 2022, Secția 14 Poliție a fost sesizată, de un bărbat cu privire la faptul că a inchiriat, pentru Revelion, pensiunea pe care o deține în București, unui grup de tineri, dimineața constatând mai multe distrugeri în interior.
Având în vedere că au relaționat telefonic și cheile au fost predate de un intermediar, nu a putut preciza date de contact sau numărul persoanelor care au participat. Cercetările sunt efectuate de Secția 14 Poliție, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere și pentru identificarea tuturor persoanelor”, a transmis Poliția Capitalei într-un comunicat de presă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News