Rareș Bogdan a comentat gafa făcută, astăzi, de Dan Vîlceanu, noul ministru al Finanțelor.
"Sunt convins că Dan Vîlceanu ştia exact cât este salariul minim pe economie. Haideţi să îl urmărim pentru că, acum, dacă îl luăm că după patru zile a făcut o greşeală... (...) Haideţi să îl vedem pe Dan Vîlceanu cum acţionează ca ministru al Finanţelor... Eu vă spun că un om care vine din economia reală şi care a lucrat şi în firme private şi care înţelege atât economia reală şi înţelege şi chestiunile teoretice va fi un ministru bun. Haideţi să avem puţină răbdare cu el", a spus Rareș Bogdan la Antena 3.
Dan Vîlceanu, ministrul de Finanțe, nu a știut cât este salariul minim în România
”Aveți idee cât este salariul minim în mână?”, a fost întrebat Dan Vîlceanu, astăzi, de un reporter.
”Este în jur de 1.600… și ceva”, a spus ministrul.
”1.386”, a continuat reporterul.
”E 2.380 cred… Da, 2.300 salariul minim brut. Nu are cum să fie 1.300”, a adăugat ministrul de Finanțe.
El a mai fost întrebat și cât ar fi un salariu ”în regulă” în România.
”Există o discuție privind racordarea salariului minim la coșul minim de consum. A fost și în Parlament. E o discuție complicată pentru că prețurile se modifică constant și evident, se modifică și valoarea coșului minim. Eu cred că salariul minim trebuie să rămână ca și acum, stabilit din acordul între patronat și sindicate”, a mai spus Vîlceanu.
Salariul minim în 2021 înseamnă 1.386 lei "în mână", iar salariul brut este 2.300 lei.
Vîlceanu: Noi estimăm că datoria publică va ajunge la finalul anului undeva la 49,1-49,2% din PIB
Datoria publică a României va ajunge la finalul anului la 49,1% - 49,2% din PIB, în scădere de la aproximativ 49,5% în prezent, a declarat marţi, ministrul Finanţelor, Dan Vîlceanu, subliniind că va creşte PIB-ul nominal.
”Datoria publică este în momentul de faţă undeva la 49,5. Ştiţi foarte bine că atunci când măsori datoria publică trebuie să iei în considerare şi PIB-ul nominal. Noi estimăm că datoria publică va ajunge la finalul anului, având în vedere estimările de PIB după rectificare, la undeva la 49,1-49,2 (% din PIB, n.r.). Deci suntem în grafic. Ceea ce vreau să vă spun este faptul că, aşa cum ştiţi, avem un plan de împrumuturi - şi o strategie de administrare a datoriei publice pe baza cărora facem aceste împrumuturi - şi nu facem altceva decât, aşa cum ştiţi - pentru că am şi văzut ştiri începând de ieri, că iar s-a împrumutat Ministerul de finanţe. Ştiţi foarte bine că lumea şi joia avem licitaţii”, a zis Dan Vîlceanu, menţionând că va creşte şi PIB-ul nominal.
În ceea ce priveşte deficitul bugetar, ministrul Finanţelor a precizat că autorităţile sunt concentrate pe menţinerea soldului negativ la 7,13% din PIB. El a anunţat că o discuţie în coaliţie pe marginea proiectului de rectificare bugetară este prevăzută pentru marţi după-amiaza.
”Astăzi la ora 5:00 va fi o discuţie în Coaliţie şi după această discuţie vom şti exact dacă mai sunt modificări şi care sunt ele. Nu aş vrea să intru în speculaţii. Oricum, suntem foarte concentraţi pe menţinerea deficitului. Încă de la momentul în care s-a făcut predarea-primirea ministerului cu premierul mi s-a dat această sarcină să nu depăşim 7,13 deficit. Suntem atenţi la acest lucru şi la modul în care ministerele îşi fac execuţia. Nu am vrea să alocăm bani iar acei bani să nu fie cheltuiţi. Împrumutăm bani şi ulterior ministerele nu cheltuie banii iar dobânda o plătim cu toţii”, a subliniat Vîlceanu.
Potrivit estimărilor analiştilor CFA România, datoria publică va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 52% din PIB.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu