Până în 2028, Guvernul României va trebui să gestioneze 100 de miliarde de euro venite de la Uniunea Europeană (UE).
Publicitate
În următorii cinci ani vor fi alocate patru tipuri de finanțări de programe europene. Cel mai cunoscut este PNRR-ul cu o valoare de 29 de miliarde de euro, la care se adaugăfondurile de coeziune – clasice, cu peste 43 de miliarde de euro, fondul de modernizare de 14 miliarde de euro și fondurile pentru fermieri, în valoare de peste 15 miliarde de euro, în total.
Persoane fizice și juridice din România vor beneficia în anii următori de fondurile de la UE. În ceea ce-i privește pe fermieri, politica agricolă comună conţine atât partea de plăţi directe, subvenţii, cât şi zona de granturi, de investiţii pentru investiţii în mediul rural.
Guvernul României trebuie să se mobilizeze exemplar pentru finalizarea proiectelor de infrastructură rutieră, dar și pentru digitalizare, asumate prin PNRR. Termenul de implementare pentru PNRR este vara lui 2026, în vreme ce pentru fondurile europene clasice este 2028, la care se pot adăuga trei ani de graţie.
Cele peste 100 mld. euro înseamnă fondurile de coeziune, adică fondurile europene „clasice“, aferente cadrului financiar multianual 2021-2027, în valoare de peste 43 mld. euro. La acestea se adaugă sumele din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în valoare de 29 mld. euro şi fondul de modernizare şi politica agricolă comună, care totalizează cel puţin 29 mld. euro.
Politica agricolă comună conţine atât partea de plăţi directe, subvenţii, cât şi zona de granturi, de investiţii pentru investiţii în mediul rural. Termenul actual de implementare pentru PNRR este vara lui 2026, în vreme ce pentru fondurile europene clasice este 2028, la care se pot adăuga trei ani de graţie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu