Veşti bune la sfârşit de an! Persoanele cu dizabilități, familiile cu alocație de susținere și pensionarii cu venituri mici vor primi din 2023 un ajutor financiar în valoare de 1.400 de lei.
Începe să se mai facă lumină și pe strada celor mai săraci dintre români. Ajutorul care le va fi oferit anul viitor, pentru facturile la energie, va fi livrat din ianuarie, pe carduri, scrie avocat.net. Modelul cardurilor a fost stabilit joi, 22 decembrie. Ordinul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a stabilit și modelul certificatului de validare a datoriei față de asociația de proprietari ori de locatari, act necesar pentru plata restanțelor.
Suma stabilită de guvern va fi acordată pentru categoriile menționate ca ajutor pentru energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.
Banii vor fi livrați în două tranșe egale, 700 de lei în februarie, respectiv 700 de lei în septembrie anul viitor.
Prin MIPE nr. 3.237/2022, publicat joi în Monitorul oficial, autoritățile au stabilit modelul de card de energie.
Iată cum va arăta modelul de card de energie față/verso, respectiv modelul de certificat de validare a datoriei față/verso:
Cardurile de energie prin intermediul cărora se va acorda ajutorul vor fi tipărite și distribuite către beneficiari de Poșta Română. La prima emitere, cardurile vor fi gratuite. Dacă vor fi pierdute, costurile de reemitere și distribuire vor fi suportate de către beneficiarul acestuia.
Cardul va fi trimis automat, deci fără depunerea unei cereri.
Iată care sunt, de fapt, beneficiarii cardurilor:
- pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/ casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum și pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
- persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
- familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei;
- familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci