Sunt mulți oameni care consideră vinul una dintre bucuriile vieților lor. Cu toate acestea, există o diferență între a te bucura de un pahar de vin bun și a suferi din cauza alcoolismului, însă mulți nu știu unde începe problema.
Publicitate
Consumi, adesea, două, trei, patru pahare? Bei regulat? După ce vei afla răspunsurile la aceste întrebari vei ști exact unde te găsești, scrie sfatulparintilor.ro.
Pentru a înțelege legătura dintre consumul de vin și sănătate trebui să devii conștient de faptul că prea puțin sau prea mult vin poate fi nesănătos. Dacă însă bei cantitatea potrivită atunci rezultatele vor fi cele dorite de tine.
Ce trebuie să știi despre vin și sănătate
Un pahar de băutură, în ochii oamenilor de știință înseamnă 14 ml etanol sau 17 ml alcool pur. Acest lucru este echivalentul a 340 ml de bere, sau 142 ml de vin sau 42 ml liquor.
Consumul de alcool – puțin către moderat – adică un pahar de băutură pe zi pentru femei și două pentru bărbați – este asociat cu o rată mai mică de mortalitate, moarte din cauza bolilor de inimă, diabet, stop cardiac și atac cerebral. Aceste beneficii sunt mai ușor de demonstrat în cazul persoanelor care au peste 50 de ani.
Femeile au un nivel mai scăzut de alcool dehidrogenază, o enzimă din ficat care metabolizează alcoolul și, tocmai de aceea, sunt sfătuite să bea alcool în cantități mai mici.
Potrivit studiilor, cantitățile ideale de alcool de consumat pe zi sunt de 1-2 pahare pe zi pentru femei și 2-4 pentru bărbați. Sunt o mulțime de efecte benefice pentru cei care nu depășesc această cantitate de alcool, printre acestea numărându-se creșterea nivelului HDL, colesterolul bun, reducerea inflamației și îmbunătățirea funcției arteriale. Vinul roșu, în special, este bogat în polifenoli care au efecte antiinflamatorii și antioxidante.
Un alt studiu a arătat că până la 7 pahare pe săptămână la femei și 14 la bărbați a fost asociată cu o scădere cu până la 30% a mortalității (din cauza bolilor de inimă).
Potrivit unei analize privind beneficiile dietei mediteranene, la care au participat aproape 25.000 de greci, consumul moderat de alcool (1-3 pahare în cazul bărbaților și 1-2 în cazul femeilor) a fost cel mai puternic factor în prevenirea decesului, în vreme ce consumul redus de carne și un consum ridicat de legume s-au situat pe locurile 2 și 3.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu