EXCLUSIV  Vin tot mai multe mărfuri din Grecia în România. Cum ajung produsele cu destinație Polonia să se vândă pe piața neagră din țară. Comisar-șef Viorel Andrei dezvăluie mecanismul

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Viorel Andrei, directorul adjunct al Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, a explicat cum ajung mărfurile contrafăcute în România.

"Avem operațiuni comerciale intracomunitare la care se declară o destinație fictivă, spre exemplu sunt declarate tranzite de mărfuri din Grecia către Polonia, numai că bunurile sunt descărcate în România. Este închis fictiv tranzitul vamal în țara de destinație, posibil cu complicitatea anumitor lucrători de acolo sau prin alte modalități folosite de către acești infractori. Bunurile se vând la negru în România, nu se plătesc taxe, sunt prejudiciați totodată titularii drepturilor de proprietate intelectuală.

O altă modalitate este constituită de implicarea rețelelor infracționale care au alt obiect infracțional specific, spre exemplu evaziune și fraudă vamală în domeniul comerțului ilicit cu produse contrafăcute. De ce? Pentru că beneficiul crește, iar riscurile în cazul în care se confruntă cu acuzații de punere în circulație a produselor contrafăcute este mai redus, dacă luăm spre comparație alte infracțiuni precum ar fi traficul de droguri, traficul de migranți sau alte infracțiuni din sfera criminalității organizate.

Viorel Andrei: În ultimii ani se constată un tranzit intens de mărfuri, din Grecia, prin România, către vestul Europei

Ca factori de risc în domeniul piețelor fizice știm cu toții că România are o foarte lungă graniță externă, avem un port maritim mare care este sufocat în momentul de față de alte sarcini decât cele obișnuite, de control a traficului de mărfuri. Controlul la frontierele cu Bulgaria și Ungaria este redus întrucât suntem state membre UE și controlul vamal nu se mai face la punctul de trecere al frontierei și totodată în ultimii ani se constată un tranzit intens de mărfuri, chiar de origine China, din Grecia, prin România, către vestul Europei.

Bineînțeles că așa cum vă spuneam mai devreme despre acele destinații fictive și în cazul acestor categorii de mărfuri este posibil ca ele să rămână pe teritoriul României, să fie vândute la negru, să fie valorificate, iar ulterior acestea să fie scriptic înscrise în alte țări", a declarat comisar-şef de poliţie Viorel Andrei, director adjunct al Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice în cadrul conferinței ”eORDA – simplificarea procedurilor administrative și facilitarea serviciilor publice în mediul digital, în domeniul drepturilor de autor și conexe”.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel