Cu toții suntem, din când în când, încercați de răceli ori gripe provocate de schimbările bruște de temperatură. În acele momente, căutăm o soluție prin care să ne recăpătăm puterile, iar plicul de răceală pare că ar putea să ne rezolve problema. Știm, însă, ce consumăm cu adevărat?!
Un plic împotriva răcelii conține până la 12,6 grame de zahăr, altfel spus, consumăm echivalentul a două lingurițe și jumătate de zahăr, conform InfoCons.
Studiul demarat de InfoCons în 2018, repetat în 2019 și continuat în acest an pe baza etichetelor a 20 de produse tip plic de răceală (soluție pulbere pentru suspensie orală), arată că procentajul la care poate ajunge cantitatea de zahăr dintr-un asemenea plic este covârșitoare. Mai mult zahăr decât ne imaginăm!
Un plic împotriva răcelii poate conține pâna la 87% zahăr, media fiind 36%, în condițiile în care unele etichete nu furnizează informații cu privire la cantitatea de zahăr conținută de produs. Să ne așteptăm, deci, la o medie mai mare?!
Deși, prin studiile anterioare ale InfoCons, Organizație de Protectie a Consumatorilor, realizate pe aceeași temă, s-a tras un semnal de alarmă, totuși cantitățile exagerate de zahăr nu s-au modificat de-a lungul celor trei ani. Dacă în anul 2018, studiile demarate și efectuate de InfoCons arătau că 79% din etichetele produselor pun la dispoziția consumatorilor informații cu privire la cantiatatea de zahăr conținută, în anul 2021 situația se schimbă, dar nu într-un mod considerabil. Recentul studiu dezvăluie o creștere infimă de un procent a includerii cantității de zahăr pe etichetele plicurilor de răceală.
Conform studiului realizat în 2021, un plic de răceală poate conține până la 9 E-uri. În medie, un astfel de plic ajunge la o cantitate de 4 E-uri. Cel mai des întâlniți aditivi în plicurile împotriva răcelii sunt E100, E104 (galben de quinoleină), E110 (aditiv alimentar din categoria coloranţilor sintetici azoici), E330 (aditiv alimentar din categoria regulatorilor de aciditate), E331 (citrat de sodiu), E950 (aditiv alimentar sintetic cu rol de îndulcitor) și E951 (aditiv alimentar sintetic, cu rol de îndulcitor şi potenţiator de aromă).
Același studiu arată că un plic de răceala poate conține până la 135,8 mg de sodiu. În medie, un asemenea plic conține 53,6 mg de sodiu (0,0536 g), în condițiile în care pe unele etichete nu era prezentă această informație.
2 lingurițe și jumătate de zahăr și pâna la 9 E-uri – „sănătate” curată! Noi, consumatorii, avem datoria de a citi etichetele produselor înainte de achiziționare, pentru a ști exact ce consumăm! Data viitoare, trebuie să ne gândim de două ori înainte dacă vrem să ne vindecăm cu sau fără o cantitate exagerată de zahăr și E-uri!
”Suntem în perioada de viroze și de gripă, avem chiar o epidemie de gripă. Dar oare gripa și răceala pot trece dacă ne tratăm cu zahăr, sare sau diferite E-uri? Sau ar trebui să luăm niște medicamente care să ne ajute cu adevărat? Haideți să citim cu atenție eticheta și să înțelegem că este posibil să cumpărăm zahăr, sare și E-uri, la un preț extrem de mare, când am putea cumpăra medicamente, poate cu un gust nu atât de bun, o culoare nu atât de atrăgătoare, nu atât de dulci, dar să dăm banii exact pe ceea ce avem nevoie. Noi am citit pentru voi eticheta și este simplu și pentru voi : puteți scana codul de bare cu aplicația gratuită InfoCons și alegeți ceea ce doriți, gestionându-vă banii cu cap”, a declarat Sorin Mierlea – Președinte InfoCons.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu