Elena Mateescu a spus cum va fi vremea în următoarea perioadă.
Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, a avut o intervenție la Antena 3, la Sinteza Zilei, unde a spus cum va fi vremea în următoarele zile.
„E o perioadă călduroasă, chiar caniculară în zonele sudice ale țării. Mâine vom avea valori de până la 35 de grade Celsius într-o bună parte din sudul țării, acolo unde și disconfortul termic va fi unul ridicat. Astăzi am înregistrat deja 2 recorduri ale unor temperaturi maxime zilnice, ca fiind cele mai ridicate valori maxime pentru o zi de 20 iunie, la Dăbuleni, 34 de grade, față de recordul anterior, 33,8 grade Celsius, și, iată, în zona de munte, la vârful Vlădeasa, 21,2 grade Celsius față de recordul anterior de 20,2 grade. De asemenea, la Turda, 33 de grade a însemnat egalarea recordului deținut până în prezent de când se fac măsurători meteorologice, iar această zi este considerată cea mai călduroasă pentru această stație de până în prezent.
Mâine va fi vreme călduroasă, caniculară în sudul țării, 35 de grade. De asemenea, miercuri și joi, vom avea valori de până la 33 de grade în vest, sud-vest și sudul țării, iar sfârșitul de săptămână, mai ales sâmbătă și duminică, din nou vom avea valori de 34-35 de grade Celsius în bună parte din țară.
Este o vreme mai caldă pentru ultima decadă a lunii iunie în țara noastră, dar cred că trebuie să consemnăm în special durata zilelor în care valorile de temperaturi vor depăși 34-35 de grade și cu cât această durată e una mai lungă, mai mare de 3 zile consecutiv, cu atât și disconfortul termic va fi unul relativ ridicat“, a precizat Elena Mateescu.
„Cel puțin până la sfârșitul lunii iunie vom avea o vreme mai caldă, pentru că așa cum arată și estimările pentru următoarele patru săptămâni, 20 - 27 iunie și chiar 27 iunie - 4 iulie, se păstrează semnalul unor valori de temperaturi în medie mai ridicat decât în mod obișnuit și nu în ultimul rând destul de deficitare.
Trebuie să vorbim și de fenomenul de secetă pentru această căldură de acum, asociată și cu insuficiența și lipsa precipitațiilor, vor accentua fenomenul de secetă în bună parte din țară, dar mai ales în jumătatea estică, acolo unde seceta este una puternică și chiar extremă. Putem să confirmăm acum că perioada 1 septembrie 2021 - 15 iunie 2022 este a 50-a cea mai secetoasă perioadă din istoria măsurătorilor meteorologice.
Dacă perioada viitoare va păstra semnalul unui deficit de precipitații, cu siguranță în zona Moldovei, în Dobrogea, în Muntenia, vestul Olteniei sau al Crișanei și al Maramureșului, seceta va putea să aibă efecte asupra agriculturii.
Vor mai fi perioade în care instabilitatea atmosferică să mai fie de interes. Chiar și mâine este posibil în zona montană, în centru, est, sud, sud-est a țării, să mai avem precipitații, dar nu la cotele pe care le-am avut, pentru că pe măsură ce masa de aer cald se va instala, cu siguranță că și gradul de instabilitate nu va mai putea fi la fel de accentuat așa cum a fost la jumătatea lunii iunie, însă de interes rămân temperaturile ridicate și vreau să menționez că pentru agricultură maxima unei zile care să aducă un disconfort termic pentru culturi este de 32 de grade Celsius. Iată că, în asociere cu lipsa precipitațiilor în mai multe zile consecutive și pe fondul unei secete deja instalate în zona Moldovei în Dobrogea sau Munteanu, această perioadă ar putea fi una dificilă.
În data de 17 iunie, Centrul Regional de Climatologie a dat un comunicat privind perioada de caniculă de la finele săptămânii trecute și posibil până la finele lunii iunie, asociată și cu deficitul de precipitații în sudul și sud-estul Europei acolo unde fenomenul de secetă se va accentua, iar canicula va crea o stare de disconfort termic pentru că, așa cum menționam, mai multe zile consecutive cu valori de peste 34-35 de grade Celsius vor determina un disconfort termic ridicat“, a concluzionat Elena Mateescu, director ANM.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu