EXCLUSIV  Vine "un tsunami" de cancere. Avertismentul dr. Eduard Dănăilă, SANADOR: Există posibilitatea ca numărul persoanelor bolnave să se dubleze

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Dr. Eduard Dănăilă, șef secție Oncologie Medicală la Centrul Oncologic SANADOR, anunță "un tsunami" de cancere.

Dr. Eduard Dănăilă, șeful secției Oncologie Medicală la Centrul Oncologic SANADOR, spune că peste 16 ani am putea avea un tsunami de boli oncologice, potrivit datelor actuale. Astfel, potrivit acestuia, există posibilitatea ca numărul persoanelor bolnave de cancer să se dubleze.

"Pot să vă spun că pentru multe boli oncologice sau foarte multe boli oncologice, știrile și datele actuale spun că va exista în anii 2040-2050 un tsunami de evoluție. Adică o creștere surprinzătoare a numărului, de obicei cu o dublare față de numărul de cazuri actuale.

Vă dau un exemplu, pentru cancerul de sân luna octombrie a fost luna de conștientizare a cancerului de sân, dar mie mi-ar plăcea să nu existe numai o lună de conștientizare, mie mi-ar plăcea să existe o lungă perioadă de conștientizare și începem aici cu autopalparea la paciente. Pacientele ar trebui să fie învățate, de obicei de către medicul de familie, cum să facă autopalparea sânilor și după aceea, la orice altă mică problemă suplimentară care apare, să se prezinte la doctor.

Dr. Eduard Dănăilă, despre cancerul de sân: Mamografia rămâne principala metodă de screening

Doctorul poate fi chirurg, poate fi oncolog, poate fi ginecolog. Și de aici încep niște investigații. Normele ne spun că există o limită de 50 de ani, dar dacă ne uităm la antecedentele patologice în familie, există femei care au pe linie maternă două rânduri de antecedente de cancer, trei, și atunci trebuie ridicat un semn de întrebare. Da, există niște teste genetice, celebrele teste genetice BRCA 1 și 2, care relevă frecvența crescută a unui cancer, care poate fi de sân sau poate fi de ovar, sau de pancreas, sau, la bărbat - de prostată.

Mamografia rămâne principala metodă de screening (în cazul cancerului de sân n.r.) și care în ultima vreme, în multe cazuri, este completată de ecografie. Cele două sunt două metode complementare, una se ajută pe cealaltă, dar există în ziua de astăzi și rezonanța magnetică de sân cu contrast, o metodă care este foarte eficientă și poate duce, de asemenea, la un diagnostic precoce. Se practică rezonanța magnetică, și, de asemenea, biopsia cu rezonanță magnetică la Spitalul Sanador", a spus dr. Eduard Dănăilă, șeful secției Oncologie Medicală la Centrul Oncologic SANADOR, la interviurile DC NEWS.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel