Părintele Nicolae Crângaşu a vorbit despre semnificațiile din Vinerea Mare, Săptămâna Patimilor.
"Sfânta și Marea Vineri, ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit pe lemnul Crucii și în care a murit pe lemnul Crucii, cu o moarte reală, cu o moarte totală în care a recapitulat ca o jertfă, din dragoste pentru noi, toate păcătoșenia lumii, ca să o curețe, că o spele și să o ispășească.
De aceea spunem că Mântuitorul Iisus Hristos a murit pe Cruce pentru noi toți, ca prin moartea Lui, noi toți să ne izbăvim de blestemul păcatului pe care-l atrăsesem asupra noastră.
Reamintesc faptul că în această zi se face pomenire de arestare și crucificare după episodul chinuitor al bătăilor și al batjocurei pe care Mântuitorul Iisus Hristos a trebuit să-l îndure din partea soldaților romani și a altor răuvoitori care încercau să-l pedepsească fiecare cum putea mai rău și mai umilitor. A suportat arestarea și crucificarea, pironirea pe lemnul Crucii. După ce acest episod s-a întâmplat și a suferit cu toate organele trupului său de om adevărat, după ce a suferit chinurile crunte ale calvarului, ale bătăilor, ale scuipării, lovirilor, umilirilor, de care cei care-l urau în momentul acela au fost capabili, a avut-o moartea Mântuitorului, în sensul că și-a dat duhul pe lemnul Crucii.
Atunci când s-a făcut o încercare a autorităților romane și religioase iudaice să nu lase trupurile atârnate pe lemnul Crucii pentru sâmbăta care urma, Mântuitorul, care fusese răstignit între doi tâlhari, când a fost împuns cu sulița în coastă, din coasta lui a ieșit, spun Sfintele Evanghelii, sânge și apă. Este şi un fel de confirmare medicală a faptului că limfa se separase de sânge în urma morţii biologice a Mântuitorului Iisus Hristos. În momentul în care a murit, au avut loc semne cutremurătoare", a spus Preotul Nicolae Crângaşu, la DC News.
VIDEO
"Este și un fel de confirmare medicală, pentru că unele opinii medicale sunt acelea să în momentele respective, chiar această relatare evanghelică, poate fi interpretată și ca o dovadă medicală a faptului că limfa se separase de sânge în urma morții biologice a Mântuitorului Iisus Hristos. În momentul în care a murit, au avut loc semne cutremurătoare, în sensul că s-a făcut întuneric peste tot pământul, ceea ce se vede că urmările morții Mântuitorului a fost de dimensiune cosmică. Soarele a dispărut și s-a făcut întuneric pe timpul zilei.", a spus părintele Crângașu.
"De asemenea, catapeteasma templului s-a rupt în două, tot ca o recunoaștere a faptului că în acele momente, rostul templului de la Ierusalim se desăvârșea în moartea lui Mesia pentru noi, oamenii, și că templul de la Ierusalim nu mai avea un rol din moment ce rolul acesta de curățire a poporului și de conducere a poporului către calea spre Dumnezeu era împlinit direct de Dumnezeu care murea pe Cruce. Mulți dintre drepții Vechiului Testament au înviat în acele momente și au intrat în Sfânta Cetate și s-au arătat multor.
Ne puteam imagina ce confirmări cutremurătoare au fost numai acestea trei, dacă ni le imaginăm cu mai multă atenție și fidelitate în propria noastră minte. Să vezi dintr-o dată cum în miezul zilei se face noapte, să vezi cum ceea ce era aproape intangibil, catapeteasma templului se rupe dintr-o dată, de sfâșie de sus până jos și să vezi cum oameni despre care știai că au murit de multă vreme și care putreziseră în gropile lor unde zăceau zeci și zeci de ani, au înviat și au ieșit din cimitirele respective și s-au arătat multora.
Lucru care arată pe de-o parte realitatea morții Mântuitorului Iisus Hristos, faptul că el nu a fost un leșin cum spun unii, și din care ulterior și-a revenit din leșin. A fost o adevărată moarte care a atins chiar și aceste zone cosmice sau nemateriale ale sufletelor celor care sălășluiau în locuința morților de sub pământ, în așteptarea lui Mesia.
Faptul că la moartea Lui, Mântuitorului Iisus Hristos, a făcut ca aceștia să iasă, se vede că El ajunsese acolo și că prin întâlnirea cu El, Hristos, cel pe care moartea nu-l putea stăpâni, se împlinea ceea ce se prevestea cu multă vreme în urmă", a completat părintele Nicolae Crângașu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News