Vinerea Mare este zi de doliu pentru creştini, deoarece în această zi a pătimit şi a fost răstignit Iisus Hristos.
În Vinerea Mare nu se lucrează în gospodărie, iar cei credincioşi ţin post negru. Cine se spovedeşte şi se împărtăşeşte în Vinerea Mare o face pentru tot anul. În Vinerea Mare se face pomenire de sfintele, mântuitoarele şi înfricoşătoarele patimi ale Mântuitorului.
Vinerea Mare este zi aliturgică, adică nu se săvârşeşte niciuna dintre cele trei sfinte liturghii. Ceremonia principală din această zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar şi aşezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii. Prin scoaterea Sfântului Epitaf, retrăim coborârea de pe Cruce a lui Hristos şi pregătirea Trupului Său pentru înmormântare. Seara se cântă Prohodul şi se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf. Este o procesiune de înmormântare. Epitaful pe care îl poartă preoţii ajutaţi de credincioşi simbolizează trupul Mântuitorului. După procesiunea din jurul bisericii, Sfântul Epitaf este aşezat pe Sfânta Masă din altar, unde rămâne până la Înălţare. Punerea pe Sfânta Masă reprezintă punerea Domnului în mormânt.
Încă de dimineaţă, credincioşii vin la biserică cu flori pentru Iisus şi pentru a trece de trei ori pe sub masă cu Sfântul Epitaf, gest ce semnifică patimile Mântuitorului atunci când şi-a cărat în spate propria cruce pentru răstignire. Fiecare creştin, înainte de a trece pe sub masă, aşază florile pe Epitaf. În fiecare an, în Vinerea Mare, coborâm în mormânt, împreună cu Hristos, pentru că, mai apoi, să şi înviem împreună cu El. Această coborâre şi ridicare din groapa morţii se realizează în chip simbolic, prin trecerea pe sub masa aflată în mijlocul bisericii, pe care stă întins trupul mort al lui Iisus Hristos, întipărit pe Sfântul Epitaf.
În această zi, este bine să ţineţi post negru, adică să nu mâncaţi şi să nu beţi apă până după terminarea slujbei. Oficierea acesteia începe spre seară, în jurul orei 18.00, în funcţie de fiecare biserică, şi se cântă Prohodul. Credincioşii trebuie să aibă la ei cartea cu Prohodul, pe care, de altfel, o pot lua şi din biserică. Se înconjoară biserica apoi cu Sfântul Epitaf şi cu crucea.
O datină străveche din Vinerea Mare este cea a scăldatului, care spune că cel care se va scufunda în apă rece de trei ori va fi sănătos pe tot parcursul anului. Cei mai mulţi se îmbăiază în această zi pentru a nu se prinde de ei, în decursul anului, bube, friguri sau alte boli. Dacă plouă în Vinerea Mare, anul va fi mănos. Femeile nu umplu borş, nu coc pâine sau altceva, ca să nu ardă mâinile Maicii Domnului; nu cos, ca să nu orbească; nu ţes, nu torc, nu spală, pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri.
În anumite regiuni, oamenii afumă casa cu tămâie, înconjurând-o de trei ori în zorii acestei zile, pentru ca dihăniile să nu se apropie de casă şi de pomi. În Vinerea Patimilor, imediat după trezire, e bine să calci pe o bucată de fier ca să nu te mai loveşti tot anul.
În Vinerea Mare se evită lucrările agricole. Această zi mai poartă şi numele de Vinerea Seacă, deoarece tot ceea ce se seamănă nu rodeşte. De asemenea, nu se sacrifică păsări sau animale.
În Vinerea Mare nu trebuie să spălăm: fie că e vorba de spălatul manual al hainelor, fie de simpla punere a hainelor în maşina de spălat. De asemenea, nu se coase şi nu se face curăţenie. Nu se merge la frizer în această zi. Superstiţioşii evită să se tundă în Vinerea Mare, fiindcă se tem că le va muri cineva din familie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu