În Vinerea Mare este încheiată curățenia de Paști și se pregătesc bucatele pentru masa tradițională de după slujba de Înviere.
„Vinerea Patimilor este numită în calendarele populare Vinerea Mare, Vinerea Frumoasă sau Vinerea Scumpă. I se spune Vinerea Mare, pentru că în această zi sunt cuprinse toate vinerile de peste an.
A fost încheiată curățenia rituală, pentru că altfel curțile, grădinile și casele „te blestemă, dacă Paștile le prind necurățate”. S-a făcut pasca și s-a sacrificat mielul. Nu se prepară multe feluri de mâncare: „Crăciunul este sătul/ Paștele este fudul”, a explicat etnologul Iulia Gorneanu pe pagina sa de socializare.
VINEREA MARE Vinerea Patimilor este numită în calendarele populare Vinerea Mare, Vinerea Frumoasă sau Vinerea Scumpă. I...
Posted by Iulia Gorneanu - autor on Friday, 30 April 2021
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News