Vineri, 13: De ce este considerată o zi cu ghinion

vineri 13
vineri 13

Ești superstițios din fire, dar mai ales când vine ziua de ”vineri, 13”? Iată care este povestea acestei zile și ce cred oamenii despre ea. 

Cel puțin o dată pe an, datele din calendar se aliniază în așa fel încât ziua de 13 este vinerea. Ceva ciudat se va întțmpla!? Scad prețurile avioanelor pentru această zi, șeful superstițios evită întâlniri importante și întreaga zi, există o mică parte din dvs. care abia așteaptă ceva ciudat, scriu jurnaliștii de la CNN. 

De ce suntem așa? Indiferent dacă sunteți superstițioși sau nu, nu puteți scăpa de bâlbâielii care înconjoară cea mai înfricoșătoare dată din calendar.

De ce 13?


Teama de 13 datează de secole și mulți cred că provine din Codul Hammurabi, care se pare că a eliminat o a 13-a lege din codurile sale legale scrise. Cu toate acestea, în realitate, aceasta a fost de fapt doar o eroare comisă de unul dintre traducători care a omis pur și simplu o linie de text.

Astfel de superstiții au persistat chiar și printre cele mai mari minți ale istoriei. Marele compozitor austro-american Arnold Schoenberg a avut un caz atât de sever de triskaidekaphobie (frica numărului 13), a omis numerotarea celei de-a 13-a măsuri în unele dintre lucrările sale ulterioare, înlocuind-o cu notația „12a". De asemenea, i s-a spus că se teme profund de moarte la un an sau la o vârstă care a fost multiplu de 13. Când a împlinit 76 de ani, un coleg a sugerat că va fi un an nefericit, deoarece 7 + 6 = 13. Într-adevăr, Schoenberg a murit în acel an, la ... data de ... Vineri, 13 iulie 1951.

În contrast cu numărul 12

Este interesant de remarcat istoricul contrastant al numărului 12 cu numărul 13. Avem 12 luni pe an, 12 semne zodiacale, 12 ore pe zi și chiar 12 zile de Crăciun - proeminența izvorâtă din influența istorică a Noului Testamentul Bibliei și al altor tradiții iudeo-creștine. Chiar și Schoenberg, cel mai mare dușman al numărului 13, a fost cunoscut mai ales pentru dezvoltarea unui sistem de 12 tonuri de compoziție muzicală.

De ce vineri?


Asocierea negativă cu Vinerea are în mod special o combinație de origine religioasă și culturală. Unii creștini cred că vineri au avut ghinion, deoarece a fost ziua săptămânii când Iisus a fost răstignit. 

Știința din spatele superstiției


1 din 4 americani spun că sunt superstițioși. În timp ce ceilalți 3 din 4 americani ar putea să batjocorească acest lucru, există de fapt știință psihologică pentru a sprijini superstiția. Psihologii de la Universitatea de Stat din Kansas spun că superstițiile se referă la încercarea de a vă controla soarta. Oamenii folosesc adesea superstiții pentru a încerca să obțină un rezultat dorit sau pentru a ajuta la ameliorarea anxietății. Un exemplu perfect în acest sens îl reprezintă jucătorii și sportivii care efectuează ritualuri specifice și uneori ciudate înainte de un mare eveniment.

Matematicianul și autorul Joesph Mazur explică modul în care superstițiile pot promova de fapt o mentalitate sănătoasă și pozitivă. "Toată lumea își dorește noroc, dar, din moment ce nu există niciun lucru tangibil pe care să-l putem numi noroc, trebuie să creăm acel lucru tangibil, transferându-l la un obiect. Oamenii se țin de acele obiecte ca un sentiment de securitate."

Vineri, 13, ar putea fi la fel de norocos pe cât este de ghinionist, în funcție de perspectivele tale. Așa că, în loc să vă speriați de această întâlnire înspăimântătoare, încercați să încorporați câteva ritualuri pozitive în viața voastră și vedeți ce se întâmplă!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel