Vă prezentăm o rețetă simplă de vinete la borcan pentru iarnă. Aveți nevoie doar de câteva ingrediente și de puțin timp liber. Rezultatul va fi savuros.
Când zăpada bate în geam, iar focul arde-n sobă, desfaceți un borcan și, într-o secundă, salata de vinete și musacaua sunt gata. Acesta este marele avantaj al vinetelor puse la borcan pentru iarnă. Se prepară ușor și sunt mereu la îndemână, atunci când vreți să pregătiți mâncăruri delicioase și rapide. De aceea, în rândurile care urmează, vă vom explica, pas cu pas, ce trebuie să faceți ca vinetele de la borcan să reziste și trei ani.
Pentru această rețetă aveți nevoie de doar trei ingrediente. Acestea sunt vinetele coapte (un kilogram), sarea (o linguriță de sare rasă neiodată) și uleiul (3-4 linguri). Se spune că cele mai bune vinete sunt cele de culoare negru închis, lucioase, elastice, cu codiţa proaspătă, să fie abia culese, potrivit pofta-buna.com. De asemenea, vinetele trebuie să fie elastice, nici tari și nici moi, iar atunci când le apăsați, să revină la forma inițială. Acesta este semn că vinetele sunt pufoase și nu au semințe multe și tari.
Extrem de bune sunt vinetele violet, care nu sunt întâlnite atât de des în România, precum sunt în Italia. Acestea au miezul alb și sunt mai pufoase. Dacă nu le găsiți, folosiți ce vinete aveți la îndemână.
Curățați bine vinetele și lăsați-le la scurs în sită, până a doua zi. Când au rămas fără zeamă, tocați-le cu un satâr de lemn și amestecați-le cu sare și ulei. După ce s-au omogenizat cum trebuie, puneți-le în borcane. Aveți grijă să le sterilizați înainte! Puneți borcanele într-o tavă la cuptor și lăsați-le 10 minute, la 170 de grade Celsius. Așa se distrug toți microbii.
Borcanele nu trebuie umplute cu vinete până la refuz, ci este necesar să lăsați un spațiu de un centimetru pentru uleiul de floarea soarelui. Chiar și cu uleiul pus, în borcan trebuie să mai rămână spațiu gol, de un centimetru.
Puneți capacele și verificați dacă sunt închise bine. Apoi, puneți un ziar pe fundul unei oale, înfășurați fiecare borcan în ziar și așezați-le în oală, la sterilizat. Completați cu apă rece, care să nu depășească înălțimea borcanelor, pentru a nu se sparge.
Din momentul în care apa a dat în clocot, lăsați borcanele la sterilizat o oră, la foc mic. Borcanele trebuie lăsate să se răcească în apa în care au fiert și acoperite cu șervete groase, până în ziua următoare. A doua zi, puneți apă rece, sterilizați-le o oră, după ce apa dă în clocot. Se acoperă iar și se lasă încă o noapte.
Apoi, borcanele se scot, se spală, se șterg, se etichetează și se depozitează în debara. Stați fără grijă, se vor menține perfect mult timp.
Rețeta de vinete pentru iarnă se prepară ușor, este economică și nu trebuie să munciți mult pentru un rezultat delicios. În același mod puteți prepara și dovleceii pentru iarnă, scrie BZI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News