Ciutacu explică modul în care Vîntu a fost executat de Kovesi în Evenimentul zilei

codruta
codruta

Şeful CSM spune că adresa de mail a procurorului ge­ne­ral, de pe care a fost alimentat cu informaţii Mircea Marian, nu mai e a procurorului general, ci a poporului curios, scrie Victor Ciutacu într-un articol în Jurnalul Naţional a prezentat, pe 6 aprilie 2011, cu probe, în articolul "Cum l-a executat Kovesi pe Vîntu în Evenimentul zilei", mecanismul simplu prin care ajung să fie publicate în presă şi, ulterior, disecate stenogramele convorbirilor telefo­nice ale diverselor persoane publice. Cazul-şcoală a fost cel al livrării pe mail către Mircea Marian (comentator politic al Evenimentului zilei), de pe o adresă a Parchetului Gene­ral, al userului "Kovesi", în acelaşi timp cu trimiterea către Tribunalul Bucureşti şi înainte ca el să devină public în urma înregistrării sale, a rechizitoriului omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu (cu tot cu stenogramele aferente).

Convorbi­rile telefonice dintre SOV şi ziariştii de la Realitatea TV, documente care ar fi probat gravele ingerinţe ale mogulului în politica editorială a postului tv, au generat cea mai mare vâlvătaie mediatică a ultimilor ani.

Multă vreme, până la apariţia articolului Jurnalului Naţional, suspiciunea a fost că documentele au fost scurse, intenţionat, către mass-media, de către unele dintre părţile impicate. Niciodată însă n-au existat dovezi cu privire la identitatea celui care "sifona" probe din dosarele penale. După ce ziarul nostru a prezentat, în facsimil, proba că "rechizitoriul curăţat" a fost trimis de pe adresa de mail [email protected], între alţii, senior editorului cotidianului Evenimentul zilei (care a simţit nevoia să împrăştie în redacţia ziarului micile secrete ale părintelui FNI), procurorul general al României a reacţionat precipitat. Prin intermediul biroului de informare publică şi relaţii cu presa al Parchetului General, Laura Codruţa Kovesi a recunoscut trimiterea documentului.

"În conformitate cu prevederile Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes pu­blic, precum şi cu uzanţele biroului de presă, ulterior trimiterii comunica­tului, s-a transmis unor jurnalişti, în baza cererilor formulate, copii ale rechizitoriului menţionat", se arăta în ma­terialul trimis, după o perioadă de uluire şi revenire din şoc, mass-media. Doar că, din nefericire pentru procurorul general, comunicatorii subordonaţi au menţionat în textul dat publicităţii doar adresa de mail a biroului de presă, [email protected]: "Astfel, în ziua de 14 octombrie 2010 precum şi în zilele ce au urmat, în baza solicitărilor adresate s-a transmis, în format electronic, de la adresa de e-mail [email protected], pe adresele de e-mail indicate în cereri, copia rechizitoriului întocmit în cauză, supusă anterior procedurii de protejare a datelor cu caracter personal («cu­răţat»), unor publicaţii precum Adevărul, Curentul, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, Mediafax, Puterea, Ring ş.a...

"Procurorul ge­neral a omis, la date respectivă, să explice de ce mesajul transmis lui Mircea Marian a plecat de pe adresa de mail [email protected], publicată în facsimil de la Jurnalul Naţional, nu de pe a biroului de presă şi la ce ore au fost trimise – în paralel? – mailurile de pe cele două adrese. La fel, nu a existat nici o explicaţie publică oficială privind faptul că procurorul general al României, deşi are un birou de presă la dispoziţie şi se declară indignat(ă) că apar scur­geri de dosare în presă, trimite, de pe adresa personală, mailuri cu documente unor jurnalişti, întâmplător, fix în ziua în care ele erau, oficial, pe traseul Parchetul General – Tribunalul Municipiului Bucureşti şi cu vreo câteva zile înainte ca presa să primească, oficial, în baza legii accesului la informaţii publice, acces la dosarul în cauză.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel