Vinul cel mai vechi din lume. Câteva soiuri GEORGIENE cu care nu dai greș

Cu o vechime de peste 8.000 de ani, vinurile georgiene pot fi o alternativă interesantă la vinul european.

Vinurile din însorita Georgia sunt destul de puțin cunoscute în țara noastră, dar câteva sfaturi simple pot ajuta pentru a alege vinul potrivit.

În primul rând, asigurați-vă că pe eticheta sticlei scrie că vinul este îmbuteliat în Georgia.

Apoi, la fel ca în cazul și al vinurilor din alte țări e bine să te concentrezi pe micro-zonele, cum ar fi Kakheti, unde este concentrat cel mai mare număr de crame, Kartli, Imereti, Samegrelo, Guria, Adjara, Racha-Lechumi.

 

Metodă unică

 

Un alt reper în căutarea vinurilor autentice din Georgia o reprezintă celebra metodă de producție Kakhetiană , inclusă de UNESCO în lista patrimoniului imaterial al omenirii. Această metodă presupune, pentru producerea vinului, utilizarea unor vase denumite kvevri, un soi de amfore de argilă îngropate în pământ, cu un volum de 800 până la 3500 de litri.

În vremea sovietică, kvevri a continuat să fie folosit în vinificație doar de gospodării, păstrând tradițiile practic neschimbate.

Metoda a reînceput să fie utilizată de prin anii 2000, iar acum se produc vinuri prin această metodă și în Slovenia, Italia, Austria și chiar Japonia. În patria lor din Georgia, ”metoda” Kvevri are parte de un adevărat boom.

Adevăratele vedete din Georgia astăzi sunt soiurile locale de struguri, dar soiurile internaționale dau și ele rezultate foarte bune.

Trebuie spus că vinurile de o reală calitate nu vor fi ieftine, așa că nu căutați vin georgian de calitate mai ieftin de 30 de lei. Șansele de a vă strica impresia despre vinurile georgiene, dacă cumpărați un vin ieftin, sunt destul de mari.

Citește și: Rețeta de Ciabatta. Cum se prepară delicioasa pâinică italiană

Iată câteva vinuri cu care nu poți da greș:

 

Terra Initia Saperavi

Un excelent Saperavi entry-level la un preț rezonabil, un vin care a primit mai multe premii internaționale. Este un vin cu o aromă densă de coacăze negre și cireșe coapte, dar și cu note de lemn dulce și fum, având o aciditate ușoară și un postgust lung de cireșe.

 

Vismino Grand Saperavi

Un alt vin de la Saperavi de pe unele dintre cele mai bune podgorii și microzone din Georgia. Acest Saperavi, cultivat în Kakheti, are o structură puternică de tanin și aciditate echilibrată, cu nuanțe de coacăze negre coapte, cireșe. Gustul este bogat, stabil, cu un postgust lung.

 

Crama Khareba Saperavi Qvevri

O cramă mare, cunoscută și datorită galeriilor subterane de 7,5 km, care sunt acum folosite drept pivniță uriașă și atracție turistică. Saperavi Qvevri este un vin roșu sec făcut în stilul tradițional kahetian de la Saperavi, cultivat în Kakheti. Are o aromă catifelată, cu tonuri de fructe uscate, ierburi, condimente, o textură astringentă și un gust bogat.

 

Mosmieri Saperavi Rose

Vinificatorul companiei fondate în 2015 este un celebru vinificator georgian, David Maisuradze. Acest rose de la Saperavi este luminos si bogat, este ideal pentru iarnă, iar vara va inlocui usor vinul roșu. Aroma are nuanțe de zmeură sălbatică, mure, căpșuni.

 

Chateau Mukhrani Shavkapito

Soiul Shavkapito poate fi degustat doar la această cramă. Se recoltează  de pe podgoriile situate lângă capitala Georgiei, în regiunea Kartli, și sunt culese manual. Vinul cucerește cu o aroma bogată de nuanțe de cireșe, prune, dud negru, dar și cu nuanțele subtile de fructe de pădure și un postgust foarte plăcut.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel