Peste 300 de eşantioane de vin au fost verificate în laboratoarele specializate, fiind găsite neconformităţi la unele produse din Bulgaria, conform MADR.
Specialiştii Laboratorului Central pentru Controlul Calităţii şi Igienei Vinului Valea Călugărească au verificat, în perioada premergătoare Paştelui, 316 eşantioane de vin, colectate atât din depozitele distribuitorilor, cât şi de la producători, rezultatul fiind că unele loturi de vin produs şi îmbuteliat în Bulgaria au fost neconforme, informează joi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Potrivit sursei citate, scopul acţiunilor de control a fost asigurarea consumatorilor în privinţa autenticităţii şi conformităţii vinului românesc. În urma analizării celor 316 de eşantioane de vin, în laboratoarele specializate din cadrul MADR pentru acest gen de determinări, nu au fost depistate neconformităţi de calitate sau compoziţie fizico-chimică, cu excepţia unor loturi produse şi îmbuteliate în Bulgaria, ce s-au fost dovedite ca fiind neconforme şi, prin urmare, au fost interzise la comercializare şi returnate furnizorului din ţara vecină.
'Întreaga producţie de vinuri autohtone se caracterizează prin calitate şi diversitate, iar autenticitatea şi naturaleţea sunt elemente garantate de producătorii români, constatate de către specialişti în domeniu, dar şi certificate prin distincţiile oferite vinului românesc la concursurile organizate pe plan naţional sau internaţional. Rezultatele analizelor efectuate în cadrul Laboratorului Central pentru Controlul Calităţii şi Igienei Vinului Valea Călugărească asupra celor 316 eşantioane prelevate au confirmat progresele realizate în domeniul vitivinicol românesc, datorită programelor derulate prin MADR privind refacerea patrimoniului viticol şi retehnologizarea cramelor', se menţionează în comunicatul MADR.
Ministerul de resort subliniază că piaţa vinurilor din România oferă produse de calitate, ce corespund din punct de vedere fizico-chimic şi organoleptic cerinţelor impuse de lege. Potrivit cifrelor publicate în 2017 de Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului (OIV), vremea nefavorabilă din multe regiuni a fost principalul motiv pentru care producţia mondială de vin a scăzut cu 3% în 2016, până la 267 milioane hectolitri.
[citeste si]
Cu o producţie de 50,9 milioane hectolitri, Italia şi-a confirmat poziţia de cel mai mare producător mondial de vin, urmată de Franţa (43,5 milioane) şi Spania (39,3 milioane). Consumul anual de vin în România este de 25 de litri pe cap de locuitor şi reprezintă doar jumătate din consumul ţărilor dezvoltate, care se ridică la peste 50 de litri/locuitor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu