Viola Franca, femeia care a refuzat să se mărite cu violatorul ei, încălcând o veche tradiție

Franca Viola, considerată prima italiancă care a refuzat căsătoria cu  bărbatul care a violat-o în anul 1966, are astăzi 74 de ani. 

Publicitate

De zeci de ani Viola a fost considerată un exemplu de emancipare de către multe femei italiene pentru că s-au opus unei practici care dăunează libertății femeilor, care a fost extrem de răspândită de secole; din același motiv, la 8 martie 2014 i s-a conferit onoarea de Mare Ofițer al Ordinului de Merit al Republicii Italiene de către președintele Italiei, Giorgio Napolitano, potrivit publicației Il Post.

Pentru a înțelege importanța alegerii Violei, trebuie amintit că până în 1981 în codul penal italian exista un articol, 544, care cu referire la infracțiunea de viol - atunci era considerată „crimă împotriva moralității și moralității publice și nu împotriva persoanei”

Articolul spunea așa: „Pentru infracțiunile prevăzute de primul capitol și de articolul 530, căsătoria pe care făptuitorul infracțiunii o încheie cu persoana vătămată stinge infracțiunea iar dacă a existat o condamnare, executarea și efectele penale încetează”.

În practică, o persoană vinovată de viol putea evita să meargă la închisoare dacă se căsătorea cu persoana pe care a violat-o.

Așa spera să facă Filippo Melodia, care la 26 decembrie 1965 a răpit-o pe Franca Viola, pe atunci în vârstă de șaptesprezece ani, apoi a ținut-o sechestrată  timp de opt zile și a violat-o de mai multe ori.

Cine este Viola Franca

Viola s-a născut în Alcamo, Sicilia, într-o familie de fermieri. Înainte de răpire și viol, ea fusese logodită cu Melodia, însă logodna a fost anulată de către tatăl fetei, Bernardo Viola, când Melodia, nepotul unui mafiot, a fost arestat pentru furt și aparținerea unei bande mafiote.

În ziua răpirii, Melodia a intrat în casa familiei Viola împreună cu alți doisprezece bărbați, care au atacat-o pe mama Violei și au răpit-o atât pe ea, cât și pe fratele ei de 8 ani, Mariano, care a fost eliberat la scurt timp după.

 La 1 ianuarie 1966, Bernardo Viola a fost contactat de rudele Melodieipentru a organiza o întâlnire în care să convină asupra căsătoriei Francei Viola cu violatorul ei. 

4. -imagine fara descriere- (franca-viola---copie_27231000.jpg)

Părinții fetei au ajuns la o înțelegere cu poliția și s-au prefăcut că acceptă nunta cu violatorul pentru a afla unde a fost ținută fiica lor. A doua zi polițiștii au pătruns în casa în care era ținută ca să o elibereze și să il aresteze pe Melodia.

Viola a refuzat căsătoria. 22 de ani de închisoare pentru violator

Franca Viola și familia ei au refuzat căsătoria , așadar Filippo Melodia a fost judecat la Trapani, în decembrie 1966. Între timp povestea devenise cunoscută la nivel național și urmată de toate ziarele. 

Procurorul a cerut 22 de ani de închisoare pentru Melodia. Avocații apărării au încercat să o discrediteze pe Viola spunând că aceasta a consimțit asupra faptulu iar faptul că probabil a avut relații sexuale chiar înainte de răpire a fost considerat un element în favoarea acestei teze.2. Sursa Foto... (viola_73844000.jpg)

Într-un final Melodia a fost condamnat la doar 11 ani. Pedeapsa a fost apoi redusă la 10 ani cu adăugarea a doi ani de ședere obligatorie lângă Modena, în Emilia-Romagna.

La Modena, Melodia a fost ucisla 13 aprilie 1978, la doi ani după ce a fost eliberat din închisoare.

Franca Viola s-a căsătorit în 1968 cu Giuseppe Ruisi: cuplul a avut doi copii.5. Sursa Foto... (franca_viola-1_53145600.jpg)

Viola încă locuiește în Alcamo.

Povestea Violei a inspirat filmul , ”Cea mai frumoasă soție” a lui Damiano Damiani (1970), cu Ornella Muti în rolul principal.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel