Sociologul Alfred Bulai a vorbit despre violența din școli.
Alfred Bulai și jurnalistul Val Vâlcu au vorbit în cadrul emisiunii "Nod în papură" de la DC NEWS, despre violența din școli. Sociologul a povestit o întâmplare de la școală, atunci când, într-un mod absolut de neconceput, un părinte a venit să îl roage să îi bată copilul.
"În cazul meu veneau părinți să mă roage să le bat copiii. Da, vorbesc serios, îți dai seama, le trăgea, zbura la propriu vreo patru metri că era o ditamai namila, acel părinte. Eu cream un fel de cost simbolic, pentru că îți dai seama, clasele a V-a, a VI-a și a VII-a, clase mici, aici este greu, pentru că nu cred că există vreo școală generală unde nu se bat băieții la clasele astea. Mă rog, sunt hormonii, e o perioadă în care sar, se cheamă în sociologie delicvență juvenilă tocmai pentru că această categorie este predispusă la a încălca reguli, e în natura ființei umane. Din acest punct de vedere este vorba despre cum anume creezi un cost al încălcării regulilor, că îți dai seama, nu poți să dai în copii, dar costul simbolic trebuie să existe în socializare pentru că altfel socializarea nu mai are sens, nu poate fi doar cu frumosul.
Adică stai puțin, mama, tata, te-a certat vreodată? Cum să nu te cert? A țipat la tine? Ei nu, de câte ori nu s-a enervat. (...) Acum e violență simbolică dacă îți cerți copilul. Or, nu se socializează fără să existe și coerciție, fără să existe un cost. Te-a pedepsit? Da, de nenumărate ori. Că tot pedeapsă e și aia că nu vorbește cu tine sau îți spune să nu ieși din casă, sunt o mie de pedepse. Este evident că să bați un copil este grav.", a spus Alfred Bulai.
"Probabil că era pe undeva și o învățătoare sau un învățător dement care dădea cu rigla de îi lăsa dungă, dar, repet, nu am auzit pe nimeni să se plângă.", a intervenit Val Vâlcu.
"În școala tradițională, și în perioada de dinainte de comunism, și în comunism, există pedepse corporale, care, desigur, în lumea de astăzi nu mai pot fi acceptate la fel pentru că s-a schimbat societatea, e mult mai vigilentă la chestiunile astea." a susținut Alfred Bulai.
"Abuzurile uite că nu le previn, că mai sunt din ăștia violenți.", a menționat Val Vâlcu.
"Problema este că violența în școala românească este mai mare astăzi decât în trecut, tocmai pentru că în realitate sunt mai mulți factori. Nevoia de violență la categoria asta este naturală, între copii. În general însă această violență... școala nu pune nimic, adică școala nu mai este un factor ca să limiteze violența pentru că dacă eu nu pot să intervin, cu mijloace coercitive nu am cum, aduc pază în schimb, pază privată. Ăla, iarăși, nu o să-i bată pe copii că nu are voie și părinții nu mai sunt alături de școală, sunt împotriva școlii. Adică atunci 99% dintre părinți veneau la școală ca să fie sprijiniți de școală, adică era un parteneriat.
Acum părinții au probabilitatea mult mai mare să vină să facă scandal la școală, că de ce îi cereți copilului, de ce i-ați dat 4... Am văzut că erau unii pe internet și discutau oamenii și îi înjurau pe niște profesori... ei discutau pe un grup al părinților că e tâmpită rezolvarea profesorului. Și profesorul a avut dreptate că, mă rog, există o suită în matematică a modului în care faci operațiile matematice, adică există niște reguli. Erau nemulțumiți că i-a depunctat pe copii lor și că profesorul e prost. Deci, ei neștiind, neînțelegând, erau revoltați. Această revoltă a apărut ca un mijloc de protest la nivelul părinților care face să devină și mai greu să intervină școala.", a mai spus Alfred Bulai.
"Eu cred că intervine aici Facebook-ul, dacă tu îți dai cu părerea despre orice pe Facebook.", a intervenit Val Vâlcu.
"Da, dar mai e ceva, dacă nu cumva părintele îndeamnă la violență. Bă, tu nu stai acolo ca boul, pocnești, rupi... Și atunci desigur că este foarte greu să manageriezi un fenomen în care există prea mulți factori care stimulează comportamente aberante în raport cu școala.", a mai spus Bulai.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News