Violenţa domestică va fi tema unui raport pe care îl va întocmi şi prezenta Avocatul Poporului, împreună cu Asociaţia Necuvinte.
Prevenirea şi combaterea violenţei domestice - din păcate un fenomen la nivelul României, va fi tema unui raport special care va fi întocmit de către Avocatul Poporului. Documentul va fi prezentat public în toamna acestui an şi va conţine şi o serie de propuneri de modificări legislative, a anunţat conducerea instituţiei, într-o întâlnire cu organizaţiile neguvernamentale din domeniu. Viitorul raport va fi elaborat împreună cu Asociaţia Necuvinte.
"Molnar Zsolt, adjunct al Avocatului Poporului, (...) a subliniat că raportul va conţine, între altele, şi propuneri de modificare a legislaţiei privind problematica violenţei domestice. El şi-a exprimat, totodată, speranţa că documentul va contribui la eliminarea lacunelor din domeniu şi va aduce schimbări pozitive în problematica prevenirii şi combaterii violenţei domestice", se arată într-un comunicat de presă al Avocatului Poporului.
Reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale au prezentat, în cadrul întâlnirii, problemele cu care se confruntă, printre acestea numărându-se colectarea de date privind violenţa domestică, solicitate instituţiilor şi autorităţilor publice în baza Legii 544/2001, date pe care le consideră "incomplete şi cu un grad mare de generalitate".
[citeste si]
Legislaţia în domeniul violenţei domestice trebuie îmbunătăţită
De asemenea, reprezentanta Asociaţiei Necuvinte, Ana-Maria Apopei, şi-a exprimat nemulţumirea în privinţa faptului că datele statistice obţinute de la instituţii diferite, dar care privesc aceeaşi problematică, sunt "discordante".
"A fost abordată şi problema legislaţiei în domeniul violenţei domestice, care va trebui îmbunătăţită, cei prezenţi atrăgând atenţia că există mai multe proiecte de modificare şi completare a mai multor acte normative, care se află de prea mult timp în procedură parlamentară", se mai arată în comunicat.
În cadrul întâlnirii, la care au mai participat, printre alţii, Andreea Bragă de la Centrul Filia şi Mihail Popescu din partea GRADO, două asociaţii membre ale Reţelei pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a exprimat deschiderea instituţiei pe care o conduce către colaborarea cu organizaţiile neguvernamentale şi a insistat asupra extinderii nivelului tematic al colaborării, precizează sursa citată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu