Violenţa împotriva femeilor nu poate fi justificată sub nicio formă

O femeie este bătută în România la 30 de secunde. 800 de femei au murit în ultimii cinci ani în urma violenței domestice. Ana Birchall, deputată PSD, își asumă lupta împotriva violenței domestice în Parlament și face apel la implicarea întregii societăți. 

Iată analiza politică scrisă de deputata PSD Ana Birchall pentru dcnews.ro: 

"Politicile de gen ocupă un rol central între preocupările și dezbaterile la nivelul factorilor de decizie din plan european şi internațional astăzi poate mai mult ca niciodată. Rolul femeii în viaţa publică, discriminarea de gen în societatea modernă, nivelul de reprezentare a femeilor în funcţii de conducere, precum şi combaterea violenţei împotriva femeilor reprezintă câteva dintre direcţiile în care evoluează atât politicile publice, precum şi dezbaterile la nivelul societății.

Mai este încă mult loc de mai bine. De exemplu, consider că este inacceptabil că, astăzi, femeile sunt încă supuse unor forme diverse de discriminare și violență – de la stereotipurile de gen pe piața muncii, la violența economică, violența psihologică, culminând cu violența domestică.

Cu toate acestea, în România au fost făcuți pași importanți în direcția bună. Prin ratificarea Convenţiei de la Istanbul, în urma votului exprimat pe 29 februarie în Senatul României, am reușit să așezăm România între statele care luptă pentru combaterea și eliminarea flagelului violenței din societatea noastră. Astfel, am arătat că violenţa împotriva femeilor nu poate fi tolerată sau justificată sub nicio formă.

"România se obligă să schimbe legile"

Prin ratificarea Convenţiei de la Istanbul, România se obligă să schimbe legile, să introducă politici publice mai cuprinzătoare şi să aloce resursele necesare pentru a crea o zonă de toleranţă zero faţă de violenţa de orice fel împotriva femeilor: fizică, psihică, emoţională, economică, dar şi sub forma discriminării pe piaţa muncii. Convenția de la Istanbul aduce modificări importante și necesare legislației în vigoare, fiind tratatul internațional cel mai cuprinzător care abordează această gravă violare a drepturilor omului: introducerea ordinelor de restricție, simplificarea legislației privind protecția victimelor, măsuri pentru prevenirea violenței, precum şi finanțarea pentru înființarea de adăposturi pentru femeile și copiii, victime ale violenței.

România, în prima linie

România a semnat Convenţia încă din iunie 2014, înainte de intrarea în vigoare la nivel european a Convenţiei de la Istanbul, fiind în prima linie a ţărilor semnatare a acestui document important, fapt recunoscut şi apreciat inclusiv la cea mai recentă reuniune a Reţelei parlamentarilor pentru combaterea violenţei asupra femeilor. Sunt mândră că am dus la bună îndeplinire misiunea mea, asumată în 2014, în calitate de parlamentar de referinţă la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei privind problema combaterii violenţei împotriva femeilor, anume aceea ca România să devină o voce avizată în combaterea violenței prin ratificarea Convenției de la Istanbul.

Rol cheie al ONG-urilor

Însă misiunea combaterii violenţei împotriva femeilor reclamă un efort concertat şi implicarea întregii societăţi. ONG-urile care activează în acest domeniu joacă un rol important în punerea în aplicare eficientă a Convenției. Fără sprijinul din partea lor, misiunea combaterii violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice ar fi greu de imaginat. Mai departe, este important ca accentul să fie pus pe prevenţie. Educația și prevenirea reprezintă următorii pași importanți în această luptă, deoarece este mai ușor să prevenim decât să tratăm sechelele produse de discriminare și violență.

[citeste si]    

Combaterea violenței economice împotriva femeilor este o altă parte a aceleiaşi discuţii aflată în prim-plan în prezent, iar principiul unei remuneraţii egale pentru muncă de valoare egală a fost introdus în legislaţia noastră tocmai pentru acest motiv, prin adoptarea şi promulgarea Legii egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, proiect pe care de asemenea sunt mândră că l-am iniţiat, deoarece consider că nu există efort prea mare pentru a putea avea o societate fără violență, în care femeile să se simtă în siguranță și să se bucure de aceleași drepturi ca și bărbații! Şi nu cred că acest reper este dincolo de puterile noastre!". 

Notă: Titlul și textul aparțin autoarei, titlul de homepage, introducerea și intertitlurile aparțin redacției. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel