Teodora Munteanu, manager de programe Fundația Vodafone, a fost invitată la DC News, DC Medical și DC News TV unde a vorbit despre violența psihologică.
Teodora Munteanu a explicat, în exclusivitate pentru DC News, DC Medical și DC News TV, ce este violența psihologică și de ce este devastatoare pentru victimă. Aceasta a mai spus că o femeie se întoarce la partenerul ei abuziv de 7 ori până să-l părăsească definitiv.
„În afară de bătaie, violența fizică, care este evidentă pentru toată lumea și de neacceptat, există și alte forme de violență foarte subtile: violența psihologică. Partenerul te abuzează zi de zi, îți induce ideea că nu ești bună de nimic, că depinzi de el în tot ceea ce faci, că nu te descurci singură pe plan financiar: „Ce te-ai face fără mine?”
Zi de zi, ascultând aceste lucruri, victima se consideră prinsă în această capcană și e adevărat că ea are nevoie de ajutor. Nu poate să iasă. Violența domestică este un flagel, este cea mai frecventă formă de violență de la noi, iar victima, prinsă în acest vârtej, nu poate să iasă singură fără ajutor din partea familiei, autorităților și a societății civile.”, a spus Teodora Munteanu.
„Cred că aplicația dumneavoastră mai are un rol fundamental, acela de educație a victimelor abuzurilor fiindcă adesea, persoana respectivă, femeie sau bărbat, nu e conștientă de faptul că este abuzată, viața devine un coșmar, dar nu poate să arate cu degetul, ce anume determină această viață de coșmar. Nu e doar violență fizică, „Mă bate, mă umilește, mă scuipă, mă calcă în picioare", dar formă asta de abuz psihologic foarte fin este la fel de devastatoare pentru persoana respectivă.”, a spus Bogdan Chirieac.
„Îndepărtarea de familie, izolarea victimei, „Nu ai voie să vorbești cu nimeni, toți îți vor răul numai eu îți vreau binele". Recunoașterea abuzului este un prim pas și este foarte important să-ți dai seama că ceea ce trăiești este un abuz și apoi să ai informațiile corecte și complete ca să poți să faci un prim pas curajos să ieși din această relație. Să știți că, de multe ori, nu îți iese din prima.
Aș vrea să încurajez cumva victimele și potențialele victime. Statistica spune că o femeie se întoarce la partenerul ei abuziv de 7 ori până să-l părăsească definitiv. Se întâmplă cel mai frecvent când la mijloc sunt copii. Poate nu ai mijloacele financiare, dar în primul rând nu ai puterea psihică să te rupi. Ți-e frică, ți-e teamă că nu te descurci, că te va judeca lumea.", a spus Teodora Munteanu.
Teodora Munteanu, manager de programe Fundația Vodafone, la DC News, DC Medical și DC News TV
„De aceea ne dorim, prin Bright Sky, să încercăm să schimbăm și din mentalitatea societății, a publicului larg, să înlăturăm niște mituri. Aplicația are o secțiune care se numește „Demontarea miturilor” cu niște exemple clare care sunt pentru mulți la limită. Este sau nu este abuz, dar de fapt este abuz.
De exemplu: „Certurile frecvente se întâmplă în orice familie. O palmă nu este nimic, se vor împăca." Nu! Nu este ok! O palmă este primul pas spre un abuz mai grav.
„Abuzul se întâmplă doar în familiile needucate, cu un venit mic, din medii nefavorizate.", este un alt mit care ar trebui înlăturat.
Victima nu trebuie judecată. Cum vă ziceam, se întoarce de multe ori la agresor până să se întâmple ruptură finală. Cei mai mulți dintre noi asta facem.”, a spus Teodora Munteanu la DC News, DC Medical și DC News TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci