La împlinirea unui an de la instaurarea regimului taliban, femei afgane au ieşit în stradă sâmbătă la Kabul pentru a denunţa restricţiile impuse de talibani asupra drepturilor lor la educaţie, muncă şi libertate de mişcare, dar manifestaţia a fost dispersată cu focuri de armă, transmit AFP şi DPA.
Talibani în uniforme militare şi înarmaţi cu puşti de asalt au blocat o intersecţie în faţa protestatarelor şi au început să tragă în aer timp de câteva secunde pentru a dispersa marşul paşnic la care participau aproximativ 40 de femei, scandând "Pâine, muncă şi libertate".
De asemenea, demonstrantele purtau un banner pe care scria: "15 august este o zi neagră", făcând referire la data la care talibanii au cucerit Kabulul în 2021.
Imagini de pe reţelele de socializare au arătat cum forţele talibane au tras focuri de avertisment şi le-au agresat fizic pe femei pentru a le împiedica să mărşăluiască spre centrul oraşului.
Unele protestatare au fugit în magazine din apropiere, unde au fost urmărite şi lovite cu patul puştii de către talibani.
De la revenirea la putere, talibanii au redus drepturile fundamentale ale femeilor, iar cele care au protestat au fost reprimate. Nicio ţară nu a recunoscut guvernul de facto al talibanilor.
După revenirea lor la putere anul trecut, talibanii au impus o serie de restricţii dure societăţii civile, dintre care o mare parte vizează limitarea drepturilor femeilor.
La începutul lunii, liderul suprem al al talibanilor a emis un ordin potrivit căruia femeile trebuie să se acopere cu totul în public, inclusiv chipul, ideal cu burqa tradiţională.
Anterior, era suficient un văl care să acopere părul.
Temutul Minister afgan al promovării virtuţii şi prevenirii viciului le-a ordonat prezentatoarelor de televiziune să se conformeze până sâmbătă.
Însă jurnalistele canalelor TOLOnews, Shamshad TV şi 1TV au intrat toate pe post, în direct, fără a-şi acoperi chipul.
"Colegele noastre se tem că dacă îşi acoperă chipul următorul lucru care li se va spune va fi să înceteze să lucreze", a explicat Abid Ehsas, şef al ştirilor la Shamshad TV.
"Este motivul pentru care ele nu au respectat ordinul până acum", a declarat el pentru AFP.
Mohammad Sadeq Akif Mohajir, purtător de cuvânt al Ministerului promovării virtuţii şi al prevenirii viciului, a avertizat că aceste femei încalcă directiva talibanilor.
"Dacă nu se conformează, vom discuta cu superiorii lor", a declarat el pentru AFP.
"Orice persoană care trăieşte sub un sistem şi un anumit guvern trebuie să se supună legilor şi ordinelor acestui sistem, deci trebuie să aplice ordinul", a spus el.
Talibanii au ordonat ca femeile care lucrează în cadrul guvernului să fie concediate dacă nu respectă noul cod vestimentar.
Angajaţii riscă, de asemenea, să fie suspendaţi dacă soţiile sau fiicele lor nu se conformează, scrie Agerpres.
Fostul ministru de finanțe al Afganistanului a fost nevoit să plece din țară după ce talibanii au ajuns la putere și în prezent este șofer de taxi în SUA, anunță BBC, citat de Mediafax. Afganistanul se schimbă radical sub conducerea talibanilor. După schimbarea regimului, viețile multor afgani au fost date peste cap, inclusiv cea a fostului ministru de finanțe Khalid Payenda.
Dacă recent, el își reprezenta țara la forumurile economice mondiale, în prezent este șofer la o firmă de transport de tipul „ride-share” din SUA. Payenda a plecat din Afganistan și a căutat un loc de muncă în America. De asemenea, fostul ministru este consultant și ține prelegeri despre Afganistan pentru studenții din orașul american în care locuiește.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu