Violențe în Sudan. „Operațiunea dificilă” de evacuare a cetățenilor britanici: Situație extrem de îngrijorătoare care se deteriorează din ce în ce mai mult

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Peste 1.200 de militari de la Brigada 16 de asalt aerian, Royal Marines și RAF au fost implicați în „operațiunea dificilă” de evacuare a cetățenilor britanici din Sudan.

Diplomații britanici și familiile lor au fost evacuați din Sudan după o „escaladare semnificativă a violenței”, a spus Rishi Sunak, conform Sky News.

Prim-ministrul a mai spus că lucrează pentru a se asigura că cetățenii britanici care sunt încă blocați în țară sunt în siguranță - deoarece aceștia au făcut apel la ajutor pentru a ieși.

Sunak a spus că evacuarea diplomaților britanici și a persoanelor aflate în întreținerea acestora a fost „complexă și rapidă” și a venit pe fondul amenințărilor la adresa personalului ambasadei din capitala Khartoum.

Peste 1.200 de personal britanic din Brigada 16 de asalt aerian, Royal Marines și RAF au fost implicați în „operațiunea dificilă”.

Sunak a spus că „continuă să caute toate căile pentru a pune capăt vărsării de sânge”, în timp ce a îndemnat părțile în conflict să depună armele și „să pună în aplicare o încetare a focului umanitară imediată pentru a se asigura că civilii pot părăsi zonele de conflict”.

Ambasada Marii Britanii din Khartoum a fost închisă temporar, deoarece ministrul de Externe James Cleverly a declarat că diplomații britanici nu și-au putut îndeplini sarcinile din cauza violenței. El a spus că vor fi relocați la alte misiuni din zonă.

De asemenea, o „acalmie temporară” a luptei a permis forțelor armate din Marea Britanie să scoată oficialii din Sudan.

Britanicii fac apel să fie scoși din țară

James Cleverly a spus că „siguranța și protecția cetățenilor britanici din Sudan rămâne o prioritate pentru noi și ne vom îndeplini această datorie prin ambasadele noastre cu sediul în zonă, în strânsă coordonare cu prietenii și partenerii noștri internaționali”.

El a avertizat că până la sfârşitul conflictului „suntem sever limitaţi în capacitatea noastră de a oferi asistenţă cetăţenilor britanici. Aş spune cetăţenilor britanici din regiune să se înregistreze la noi”.

William, cetăţean britanic din Khartoum, care se află în ţară de şase ani, a declarat pentru Sky News:

„Stau pe scaunul meu în camera de zi, ascult cum se trage la 3 km distanţă. Sunt la fel de în siguranță pe cât poate fi oricine în Khartoum în acest moment”, a spus el.

El a adăugat: „Simțim că trebuie să ieșim. Suntem foarte îngrijorați că nu se întâmplă nimic [în ceea ce privește un plan de evacuare] se pare. Este o situație extrem de îngrijorătoare care se deteriorează din ce în ce mai mult. Și imperativ este să ieșim din Khartoum. Ruta cea mai în regulă pare să fie pe uscat spre Egipt, dar nu avem nicio modalitate de a face asta în acest moment”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel