Angajații din ministerul Muncii o acuză pe Violeta Alexandru că vrea să dea banii publici unor firme private care să gestioneze situația șomerilor. Aceștia susțin că ministrul vrea să externalizeze informarea, medierea, consilierea și formarea profesională către societăți comerciale și ONG-uri. O problemă care va apărea de aici va fi concedierea personalului de la Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă.
Val de acuzații la adresa ministrului Muncii, Violeta Alexandru. Aceasta este acuzată de angajații ANOFM că vrea să externalizeze serviciile de care se ocupă acum Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Totodată, aceasta este acuzată de minciună, angajații spunând că ministrul Violeta Alexandru s-a lăudat degeaba că a reușit să facă posibilă accesarea REVISAL de către angajatii AJOFM din acest an, aceasta fiind posibilă deja de aproximativ cinci ani.
Redăm mai jos o parte din acuzațiile angajaților ANOFM, care au fost remise redacției DCNews sub forma unui document:
"Prin posibila externalizare a informării, medierii, consilierii și formării profesionale către entități private (SC, ONG, etc.), aceste entități, funcție de "interes" s-ar putea foarte uşor conecta la bani din buget.
Să întelegem că acest lucru este intentionat de doamna ministru prin declaratiile publice făcute referitoare la ANOFM/AJOFM si prin măsurile pe care doreste să le aplice, prin minimizarea si ducerea în derizoriu a activitătii din cadrul agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de muncă, ca banii sa ajungă într-o anumită zonă agreeată?
Având în vedere că la baza ocupării stau aceste servicii, și toți șomerii din România trec prin acestea, externalizarea lor se poate constitui într-o miză foarte mare. Acestea sunt măsuri active de ocupare, doar consiliind o persoană o putem îndruma către un job, sau dacă nu are suficiente competente îl îndrumăm către un curs gratuit ca apoi să poată fi angajat.
Referitor la numărul persoanelor care au beneficiat de formare gratuită prin AJOFM și CRFPA, subliniem că numărul ar fi putut fi mult mai mare, dar nu ne-au fost alocați bani suficienți în buget pentru organizarea de cursuri, în condiţiile în care am avut solicitanti.
Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă nu fac recrutare pentru mediul privat.
Recrutarea în legislația aplicabilă, noi nu avem această activitate prevăzută în lege, recrutarea este apanajul angajatorilor care ne comunică locurile de munca vacante.
(...)
Doamna ministru de când şi-a preluat mandatul a venit doar cu critici la adresa salariaților din Ministerul Muncii și institutiile subordonate/în coordonare, nerealizând absolut nimic concret pentru sistem, nu s-a aplecat asupra problemelor noastre, a dezinformat populația , spunând că REVISAL-ul poate fi vizualizat de către AJOFM din data de 01.01.2020, în condiţiile în care noi am avut acces la acesta din martie 2015.
(...)
Doamna ministru a denigrat aceasta instituție, spunând că oferă servicii învechite și neconforme cu cerințele pieței muncii, lucru total neadevărat, suntem angrenați în politica europeană pentru ocupare și securitate socială.
În calitate de organizație reprezentativă la nivelul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în baza Sentinţei Civile nr.1/RZ a Tribunalului Municipiului Bucureşti, solicităm, ca în calitatea noastră de parteneri de dialog social, orice măsură/analiză cu privire la oportunitatea unei posibile reorganizări să fie dezbătută cu celeritate," se arată în document.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci