O sută de violonceliști, reuniți în orchestra "Violoncellissimo 100", vor concerta pe scena Ateneului Român pentru a sărbători Centenarul Marii Uniri.
Doar foarte puțini locuitori ai planetei au avut, până acum, ocazia să asiste la un concert în care să cânte o sută de violoncele în același timp. Printre norocoși se numără și cei care, în 11 iulie, la Ateneul Român, îi vor asculta pe cei mai buni o sută de violonceliști români reuniți în orchestra "Violoncellissimo 100". Superbul act cultural, cu o puternică încărcătură simbolică, a fost gândit de organizatori sub imperiul succesului înregistrat de orchestră acum șase ani. Veniți din Timișoara, Cluj, Iași, București și Chișinău, tinerii vor intra pe scenă pe rând, pentru ca apoi, reuniți, să omagieze prin talentul lor Centenarul Marii Uniri de la 1918.
Sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal, cei o sută de virtuozi, vor interpreta următoarele piese: Cornelia Tăutu - "Da capo"; Faure – Elegie; Villa Lobos – Bachians Braseileras nr. 1; Ravel/Pautza – Bolero; Astor Piazzolla – Oblivion și Libertango; Mozart/Say/Cazacu – Alla Turca jazz/rock; Haendel/Halvorsen – Passacaglia; Carl Davidov – Imn, Pablo Casals – Sardana; Samuel Barber – Adagio și Carl Orff - "O fortuna" din Carmina Burana
Despre Violoncellissimo
"Violoncellissimo" este unul dintre cele mai vestite ansambluri camerale românești din ultimii 15 ani și s-a format la inițiativa profesorului Marin Cazacu, care, alături de actuali şi foşti studenţi ai săi, a deschis astfel un nou drum în promovarea muzicii şi a tinerelor talente din România, în semn de prețuire pentru predecesorii lor, printre care se numără Serafim Antropov, Cătălin Ilea, Constantin Dimitrescu, George Georgescu, Radu Aldulescu, Vladimir Orlov, George Iarosevici sau Gheorghe Rus.
În anul 2001, concertul susținut de „Violoncellissimo" în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu" s-a bucurat de un mare succes. Șapte ani mai târziu, „Violoncellissimo" uimea publicul cu un moment muzical fără precedent, când 60 de violonceliști au urcat pe scena Ateneului Român – „un concert demn de cartea recordurilor", după cum a scris presa, la acel moment. În data de 26 mai 2013, Marin Cazacu a urcat din nou pe scena Ateneul Român, de această dată într-un concert extraordinar alături de o sută de violonceliști.
În ultimii ani, ansamblul „Violoncellissimo" a susținut concerte în cadrul a unor importante evenimente culturale din România și străinătate, dintre care amintim: Concert cu ocazia aniversării a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, Ziua Culturii Naționale, Gala premiilor UNITER şi Hope Concert 2016.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News