Violonistul Alexandru Tomescu şi dirijorul Leonard Boga, invitaţii concertului simfonic de joi la Filarmonica Oradea

Violonistul Alexandru Tomescu va interpreta joi cu orchestra Filarmonicii de stat din Oradea ultracunoscutul Concert pentru vioară şi orchestră în mi minor de Mendelssohn-Bartholdy, sub bagheta dirijorului Operei Naţionale din Iaşi, Leonard Boga. 

'Mă bucur să mă aflu aici chiar în deschiderea stagiunii. Este o bucurie şi o onoare să ai asemenea parteneri de scenă. Concertul e adevărat că este extrem de cunoscut, este o calitate şi în acelaşi timp, un defect, pentru că s-ar putea ca lumea să vină deja cu o părere formată. Aici rezidă şi provocarea de a cânta acest ultracunoscut concert de Mendelssohn ca şi cum ar fi pentru prima dată. Acest concert pe care îl cânt de peste 30 de ani a evoluat odată cu mine. Într-un fel îl cântam când eram adolescent, altfel la 30 de ani şi acum la 43 îl văd puţin diferit.

Filarmonica Oradea este o orchestră extrem de bună, printre cele mai bune orchestre ale României şi asta îmi dă mie, ca solist, confortul că ştiu că pot să fiu liber în exprimare', a declarat miercuri, în conferinţă de presă, Alexandru Tomescu. Dirijorul Leonard Boga a subliniat că bucuria lui este cu atât mai mare cu cât, pe lângă colaborarea cu o orchestră profesionistă, invitatul solist este 'marele nostru violonist Alexandru Tomescu', a cărui prezenţă în concert garantează de la bun început succesul.

'Este un violonist cu care orice dirijor şi-ar dori să colaboreze,' a precizat Leonard Boga. Alexandru Tomescu a revenit în mijlocul orchestrei simfonice orădene după cinci ani, timp în care a fost totuşi prezent la Oradea în alte evenimente precum concertele din Turneul Stradivarius. Violonistul, la fel ca şi dirijorul au apreciat programul de joi seară al filarmonicii alcătuit din trei lucrări din repertoriul romantic, foarte apreciate de public. Potrivit noului director artistic interimar al Filarmonicii, Kurucz Tibor, concertul săptămânal va începe cu uvertura Oberon despre care muzicologii afirmă că ar fi 'cea mai frumoasă şi spectaculoasă uvertură' scrisă de compozitorul Weber, înainte de a muri cu două luni.

Concertul pentru vioară de Mendelssohn este ultima sa lucrare pentru orchestră mare şi una dintre cele mai celebre şi interpretate lucrări din repertoriul violonistic. A fost compus special pentru un vechi prieten din copilărie, Ferdinand David, pe care l-a şi numit în 1835 concert-maestru al orchestrei Gewandhaus din Leibniz. În partea a doua a concertului, melomanii vor putea asculta Simfonia a V-a în Si bemol major de Franz Schubert, compusă la 19 ani. Dintre cele şapte simfonii ale sale, aceasta este compusă pentru cea mai mică formaţie, fără clarineţi, fără trompete, fără timpan, cu puternice influenţe mozartiene. Întrebat despre noile sale proiecte, violonistul Alexandru Tomescu a vorbit despre apropiatele concerte ale orchestrei de elită Romanian Chamber Orchestra, la Timişoara, Bucureşti şi Arad, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel