Violonistul Alexandru Tomescu, proaspătul câștigător al discului de muzică clasică al anului 2016, şi pianista Angela Drăghicescu inaugurează mâine seară, în 2 februarie, cea de-a zecea stagiune a „Concertelor Enescu”, o serie de evenimente muzicale derulate la Institutul Cultural Român din Londra de-a lungul întregului an care se bucură de o mare popularitate în rândul melomanilor britanici. Recitalul este dedicat marelui pianist şi compozitor Dinu Lipatti, la 100 de ani de la naștere.
Punctul focal al serii îl reprezintă premiera britanică a „Sonatinei pentru vioară şi pian” de Lipatti, o piesă care evidențiază cum nu se poate mai bine talentul de compozitor al excepționalului pianist. În programul recitalului mai figurează lucrări de George Enescu şi Tiberiu Olah. Recitalul va fi prefațat de o scurtă evocare a lui Dinu Lipatti, oferită de scriitorul şi jurnalistul Orlando Murrin.
Evenimentul muzical este precedat de ceremonia de decorare a regizorului Kasper Holten, directorul Operei Regale Covent Garden, cu Ordinului Naţional „Servicul Credincios” în grad de Comandor.
Violonistul Alexandru Tomescu a dovedit că poate îmblânzi orice partitură, oricât de dificilă, dovadă fiind proiectul său „Paganini – înger sau demon”, care a marcat un hotar în cariera lui. După studii în Elveţia cu Tibor Varga şi Statele Unite ale Americii cu Eduard Schmieder, Alexandru Tomescu s-a reîntors în România pentru a se dedica muzicii înțeleasă ca misiune civică. Şi-a propus ca, prin concerte, conferinţe şi evenimente speciale, să demonstreze că muzica clasică este deschisă tuturor și că fiecare trebuie să aibă șansa de a o explora. În paralel cu o meritorie carieră internaţională, cu succese înregistrate pe mari scene precum Théâtre des Champs Elysées din Paris, Carnegie Hall din New York sau Metropolitan Arts Centre din Tokio, sub bagheta unor maeştri precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach, Alexandru Tomescu a continuat să-şi împlinească misiunea sa personală, fiind implicat, de-a lungul anilor, în importante campanii culturale.
Pianista Angela Drăghicescu a studiat la Universitatea de Muzică din Louisiana cu marele pianist Michael Gurt şi a apărut pe scene importante cum sunt Carnegie Hall, Benaroya Hall, Rudolfinium Auditorium, Mahidon Auditorium sau Hindemith Institute. A mai concertat în Franţa, Ungaria şi Norvegia. În momentul de faţă, Angela Drăghicescu predă, ca lector, acompaniament și muzică de cameră la Universitatea Puget Sound din Seattle, fiind și şi unul dintre acompaniatorii oficiali ai Concursului Internaţional „George Enescu”. Teza sa de doctorat, “Redescoperirea lui Nicolae Bretan: ghid pentru liedul românesc“ este primul manual de dicție românească în limba engleză, oferind străinilor posibilitatea de a se documenta cu privire la liedul românesc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News