Procurorii DNA anunță începerea urmăririi penale a deputatului și vicepreședintelui Camerei Deputaților, Viorel Hrebenciuc. Acuzațiile aduse de procurorii DNA sunt uluitoare.
Instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, trafic de influenţă, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite, cumpărare de influenţă sunt acuzațiile aduse de procurorii DNA.
Informații despre interceptările din DNA, printr-un fost șef al unei structuri de protecție
Procurorii DNA susțin că Viorel Hrebenciuc a promis în schimbul informațiilor din DNA despre anchetele penale ce-l vizau, funcții în instituțiile publice. Inițial, potrivit DNA, Viorel Hrebenciuc a intervenit la un fost şef al unei structuri de protecţie, pentru a afla dacă s-au emis mandate de supraveghere tehnică prin care s-a dispus interceptarea comunicaţiilor, cât și durata unor astfel de mandate. Fostul șef al unei structuri de protecția i-a transmis, obținând informația de la un angajat DNA, că este interceptat într-un dosar instrumentat de DNA. În schimb, Viorel Hrebenciuc asigura angajarea fiicei fostului șef al unei structuri de protecție, de profesie arhitect, într-o instituție publică, prin influențarea unor funcționari publici. Aceeași persoană a cerut destituirea vicepreședintelui ANPC, fapt acceptat de Hrebenciuc, după cum subliniază DNA.
În ceea ce privește calculele politice din PSD și inițierea legii amnistiei și grațierii, iată ce precizează comunicatul DNA:
Legea care-l scăpa pe Hrebenciuc de anchetele DNA
"La data de 17.10.2014, Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al unui partid din Camera Deputaţilor, membru al Comitetului Executiv Național al partidului respectiv şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, şi-a folosit influenţa faţă de un membru al aceluiaşi partid politic, în scopul de a-l determina să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse.
Hrebenciuc a cerut, parlamentarul din PSD a acceptat
Astfel, pe parcursul unei întâlniri, cei doi au discutat în detaliu despre acuzaţiile aduse lui Viorel Hrebenciuc în legătură cu reconstituirea unor suprafeţe de fond forestier, despre condiţiile de incriminare a acestor fapte şi despre riscul de a fi condamnat (...) . Pentru a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului şi pentru a evita ca o eventuală condamnare a lui Viorel Hrebenciuc să fie pusă în executare, Viorel Hrebenciuc i-a cerut colegului său de partid să îl asigure că va fi adoptată o lege de amnistie şi graţiere, solicitare pe care colegul său de partid a acceptat-o.
Recompensa: șefia PSD
În acelaşi context, colegul său de partid a acceptat promisiunea lui Viorel Hrebenciuc că îl va sprijini să obţină funcţia de preşedinte al partidului din care cei doi fac parte, în dauna altor doi posibili contracandidaţi, pentru a-l determina pe ministrul Justiţiei să iniţieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 (...). Având în vedere că Viorel Hrebenciuc este învinuit în două dosare penale sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni prevăzute de art. 13 din Legea nr. 78/2000, proiectul l-ar fi vizat în mod nemijlocit, împiedicând tragerea sa la răspundere penală.
Până la Ministerul Justiției
Întrucât abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 era un demers controversat, cei doi au concluzionat că acesta nu poate fi realizat printr-o propunere legislativă a unui parlamentar, ci printr-un proiect de lege iniţiat de Ministerul Justiţiei. În acest context, colegul de partid al lui Viorel Hrebenciuc a promis că, în schimbul ajutorului acordat pentru a deveni preşedintele partidului, îl va determina pe ministrul Justiţiei să iniţieze un asemenea proiect, având în vedere că el personal nu poate deveni ministru al justiţiei din cauza dosarului penal în care are calitatea de suspect. În schimb, Hrebenciuc Viorel i-a promis colegului său de partid că va convinge mai mulţi membri au partidului, aflaţi în sfera sa de influenţă, să îl susţină". * intertitlurile din comunicat aparțin redacției.
DNA mai precizează că "în cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane" și "că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare".
Dan Șova, AUDIAT la DNA
Dan Șova a fost audiat la DNA. Întrebat de presă, la ieșire, dacă vrea să fie șef al PSD sau dacă vrea abrogarea articolului 13 din Legea 78/2000, Dan Șova a spus doar atât: Niciodată n-am vorbit cu Cazanciuc.
DNA a confirmat, persoana invocată este Dan Șova, care este și urmărit penal în acest dosar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu