Viorica Dăncilă, anunț despre angajamentul 2% din PIB pentru Apărare

România rămâne ferm angajată promisiunii de a aloca 2% din Produsul Intern Brut pentru Apărare, a declarat, joi, premierul Viorica Dăncilă, la vernisajul expoziţiei 'Suntem împreună: România şi Statele Unite - 15 ani în NATO', eveniment organizat de Ambasada SUA la Bucureşti. 

'România rămâne ferm angajată promisiunii de a aloca 2% din PIB pentru Apărare. România rămâne ferm hotărâtă să rămână un aliat care nu lasă pe nimeni în urmă', a afirmat şefa Executivului. Ea a vorbit despre activitatea Armatei române, în contextul NATO.

'Mă bucur să fiu primul-ministru al unui stat care are o voce respectată şi apreciată în formatele aliate de consultare. (...) În toate teatrele de operaţiuni - Irak, Afganistan, Balcani -, militarii români au fost lăudaţi pentru curaj, profesionalism, solidaritate cu celelalte trupe aliate', a spus Dăncilă şi a apreciat că, 'astăzi, NATO rămâne principalul garant pentru apărarea colectivă a membrilor săi şi pentru securitatea zonei transatlantice'.

Vicepremierul Mihai Fifor, despre importanţa alocării a 2% din PIB pentru Apărare

Şi vicepremierul Mihai Fifor a subliniat importanţa alocării a 2% din PIB pentru Apărare.'Acel 2% din Produsul Intern Brut, pe care Guvernul României îl alocă pentru al treilea an consecutiv pentru Apărare, nu înseamnă doar un efort al acestei naţiuni, înseamnă o gândire strategică pe termen lung, înseamnă investiţii, înseamnă un efort de a întoarce în industria naţională de Apărare o sumă cât mai consistentă, astfel încât să redevenim o forţă şi în zona aceasta, a industriei naţionale de Apărare', a declarat el.

De asemenea, Fifor a vorbit despre prezenţa militară americană în ţara noastră. 'Prezenţa americană în România este nu doar un element de asigurare a stabilităţii şi securităţii în această zonă complicată a lumii, şi mă gândesc la Marea Neagră. Aş vrea să subliniez faptul că partenerul american a dovedit, de-a lungul timpului, că împreună cu noi, cu Armata României, cu România, putem să fim o forţă redutabilă în această zonă, principali furnizori de securitate', a punctat vicepremierul. Mihai Fifor a amintit că România are în teatrele de operaţii peste 1.000 de militari.

'Suntem astăzi prezenţi în zone complicate ale lumii, pentru a demonstra tuturor că Armata României este o armată de profesionişti, este o armată pusă în slujba securităţii mondiale, o armată care a înţeles pe deplin ce înseamnă camaraderie şi ce înseamnă profesionalism', a afirmat Fifor. El a amintit, în acest context, de militarii români care au murit în misiuni. 'Aş vrea să ne gândim cu toţii la cei 30 de militari români care au căzut în ultimii ani în teatrele de operaţii, aş vrea să ne gândim la toţi cei care şi-au dat viaţa sub drapel, aş vrea să ne gândim la familiile lor şi aş vrea să înţelegem că România, prin sacrificiul pe care îl face, nu face altceva decât să demonstreze că în orice moment este pregătită să fie acel partener pe care Alianţa se poate baza', a precizat Mihai Fifor.

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a vorbit şi el despre românii care au murit în misiuni militare. 'România a vărsat sânge pe câmpurile de luptă din Afganistan. (...) Acum trei sau patru săptămâni, am avut trista responsabilitate de a contacta lideri ai Guvernului român, inclusiv pe premierul Dăncilă, pentru a transmite condoleanţele Ambasadei mele şi ale mele la moartea unui diplomat român şi a unui soldat român în Kabul', a spus diplomatul. El a menţionat că România este a patra ţară ca număr de militari trimişi în Afganistan. 'Acum 15 ani, România a devenit un membru foarte important al NATO, pe lângă faptul că a devenit un partener strategic de valoare pentru SUA. (...) România este unul din puţinii membri ai NATO care ating ţelul de a aloca 2% din PIB pentru Apărare. SUA sunt foarte recunoscătoare', a mai spus Hans Klemm.

Expoziţia 'Suntem împreună: România şi Statele Unite - 15 ani în NATO' este deschisă până la jumătatea lunii viitoare, la Biblioteca Naţională, şi prezintă fotografii din misiunile militarilor români în Afganistan, dar şi din exerciţii militare şi medicale comune. În cadrul expoziţiei este prezentată şi o placă pe care sunt scrise numele militarilor români care au murit în teatre de operaţii şi data la care aceştia au decedat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel