Viorica Dăncilă, cere Comisiei ca de serviciilor medicale din străinătate să beneficieze egal toți cetățenii UE

Europarlamentarul PSD, Viorica Dăncilă, membru al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală, a solicitat Comisiei Europene un răspuns dar mai ales ce propuneri are, în ceea ce privește refuzul unor spitatale din Spania sau Grecia de a recunoaște cartea europeană de asigurare medicală(CEAM) sau despre faptul că în unele spitale cetăţenii străini sunt obligaţi să plătească serviciile medicale la tarife superioare.

"În ultimul timp, presa scrisă și audio-vizuală europeană a semnalat o serie de probleme cu care se confruntă cetățenii europeni care locuiesc în Spania sau Grecia sau turiștii aflați în vacanță în aceste țări, legate de refuzul unor spitale publice sau private de a recunoaște cartea europeană de asigurare medicală (CEAM)”, a declarat eurodeputatul Viorica Dăncilă. Aceasta a mai afirmat că „mai multe case de asigurări medicale atrag atenția asupra faptului că cetățenilor europeni care călătoresc în străinătate sau locuiesc în alt stat membru li se cer să plătească facturile de la spital sau medicamentele în numerar la tarife superioare celor plătite de locuitorii din țările UE unde călătoresc sau se află persoanele respective”.

Prin răspunsul dat europarlamentarului social democrat, Comisia a arătat că este conștientă de plângerile referitoare la faptul că anumite spitale din Spania refuză Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate(CEASS) și, prin urmare, la data de 30 mai, a lansat o procedură privind încălcarea dreptului comunitar. Referitor la problema cetățenilor UE care plătesc tarife mai ridicate, se pare că acest lucru rezultă din faptul că CEASS este refuzată și cetățenii respectivi sunt nevoiți să achite costurile pentru îngrijiri medicale private, se mai arată în răspunsul scris dat europarlamentarului român.

CEASS certifică faptul că titularul este asigurat în sistemul public de sănătate al unui stat membru și că are dreptul de a beneficia de îngrijiri de sănătate care se dovedesc a fi necesare din motive medicale în timpul unei șederi temporare într-un alt stat membru. Acest drept este conferit de articolul 19 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, care prevede faptul că titularul poate beneficia de servicii medicale în statul membru gazdă, în aceleași condiții și la același preț ca și cetățenii țării respective. Cardul nu acoperă serviciile medicale furnizate în sistemul privat și nu este destinat persoanelor care au reședința în țara-gazdă.

Biroul de Presa PSD

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel