Viperă, găsită lângă scara unui bloc din Drobeta-Turnu Severin

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Jandarmii au intervenit pentru îndepărtarea unei vipere, găsite lângă scara unui bloc din Drobeta-Turnu Severin.

„Un cetăţean a solicitat astăzi sprijinul, printr-un apel la 112, după ce a semnalat prezenţa unei vipere în zona unui bloc din Drobeta-Turnu Severin”, a anunţat Jandarmeria Mehedinţi.

Ajunşi la adresa indicată, jandarmii au găsit aproape de scara din spatele blocului, o viperă în lungime de peste 60 cm, care a fost îndepărtată şi ulterior, eliberată în mediul natural. În situaţii similare, jandarmii le recomandă cetăţenilor să nu se apropie de reptile şi să solicite sprijinul instituţiilor abilitate, prin apel la 112.

Un curier din județul Cluj a găsit un șarpe printre colete

Reptila inofensivă, dintr-o specie neveninoasă, avea o lungime de aproape un metru. Speriat, șoferul a fotografiat șarpele care ajunsese în interiorul mașinii și a sunat la 112. O echipă de la Organizația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului a reușit să-l prindă fără a-l răni și-l va elibera în habitatul său natural.

Șarpele, superstiții la români

Timp de secole, șerpii au apărut în mod proeminent în religiile, obiceiurile și folclorul oamenilor din întreaga lume. Pentru primii oameni, șerpii trebuie să fi posedat atribute aparent magice, aproape supranaturale. Aveau capacitatea de a se deplasa fără picioare peste și prin toate tipurile de teren, vegetație și apă. Șerpii ar putea apărea primăvara, înviați din gheața iernii și, în câteva cazuri, ar putea provoca boli sau moarte printr-o singură mușcătură. Circulă multe superstiţii legate de şerpi: se crede că aduc ghinion, necaz la casa omului ori că aduc veşti. Teama de șerpi este o formă veche, adânc înrădăcinată de prejudecăți, născută din ignoranță și perpetuată prin superstiție și mit. Şi totuşi...

Fobia de şerpi, tratată la psiholog

Unii oameni au o frică atât de copleșitoare, irațională de șerpi, încât fobia le poate restricționa stilul de viață. Această teamă – cunoscută sub numele de ofidiofobie – poate determina astfel de oameni să evite toate zonele în care există cea mai mică șansă ca un șarpe să poată fi întâlnit. Unii nu se pot bucura de grădinărit sau de curțile proprii, să nu mai vorbim de o drumeție la țară sau de o baie de vară în iazul local. Multe persoane nu pot viziona un film sau o fotografie a unui șarpe fără a experimenta anxietate acută și chiar nu ar putea suporta să citească acest articol. Dacă ştiţi o astfel de persoană, anunțați-o că este disponibil un tratament eficient. Spuneți-i să contacteze medicul de familie sau un psiholog pentru o recomandare și să revină la bucuria de a trăi în aer liber!

Ce înseamnă când găsești un șarpe în curte sau în casă?

În ciuda naturii inofensive și benefice a unui șarpe de casă, există încă unii oameni care, din orice motive, vor să-i descurajeze să le locuiască curtea. De-a lungul lunilor calde – și mai ales în primăvară, când sezonul de împerechere și nevoia de a se încălzi, fac șerpii de casă și nu numai, să fie mai evidenți decât de obicei – autoritățile private și de stat care se ocupă cu protecția animalelor primesc apeluri de la oameni care doresc să alunge șerpii departe de casele lor. La fel ca în majoritatea lucrurilor din viață, soluția necesită compromisuri care ar trebui să fie cântărite cu grijă de inconvenientul dubios de a avea un șarpe sau doi în jurul curții.

Cum scapi de şerpii din gospodărie

În timp ce adaptabilitatea și perseverența șerpilor noștri obișnuiți îi face extrem de dificil de eliminat în întregime, eliminarea potențialului adăpost al lor, poate reduce semnificativ numărul de șerpi dintr-o zonă. Adăpostul pentru șerpi este aproape orice lucru aproape de pământ în care pot intra sau ajunge dedesubt pentru a evita prădătorii și temperaturile extreme. Plăcile de la sol, grămezile de bușteni, lemne și frunze, crăpăturile și fisurile din fundații, pereții de stâncă, tufe care îmbrățișează pământul, pete dense de vegetație și spații înguste sub punți de poduri și treceri, sunt toate forme populare de adăpost pentru șerpi.

Numărul șerpilor din jurul unei case poate fi redus prin sigilarea sau îndepărtarea unora sau a tuturor acestor adăposturi, dar se recomandă bunul simț. O curte aproape fără șerpi ar avea o peluză largă, închisă, care se extinde chiar către o fundație bine sigilată: fără grădini de flori, fără stânci, fără arbuști. Dacă nu vrei cu adevărat să te înconjori de un peisaj plictisitor, neatractiv, izolat de natură, este mult mai ușor să trăiești cu un șarpe ocazional în curte. De asemenea, există şi pastile repelente care se împrăştie în jurul locuinţei şi astfel reptilele şi târâtoarele de orice fel nu se vor mai apropia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel