Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a confirmat că în România se lucrează la planul pentru reducerea consumului de energie cu 15%, după o decizie luată la nivel european în acest sens.
"Evident că lucrăm la Ministerul Energiei la acest lucru, dar aici este... ar trebui să facem nişte distincţii. În 26 iulie s-a aprobat în consiliul de miniştrii al energiei acest nou regulament european, care începând cu 1 august dă dreptul voluntar fiecărui stat membru să facă o posibilă reducere cu 15%. De la voluntar la obligatoriu se va trece în condiţiile în care Comisia Europeană va lua o decizie de a ridica nivelul de stare de alertă la nivel european dacă trei state membre solicită acest lucru Comisiei Europene. Deci nu vorbim de o reducere cu 15%. Nu vedem în acest moment motive pentru a reduce cu 15%. Gradul de umplere al depozitelor noastre a depăşit 59%, suntem la 59,48%, respectiv un miliard 823 de milioane de metri cubi de gaze naturale. În acelaşi regulament se spune că există nişte grade de flexibilitate, adică dacă se depăşesc ţintele intermediare, ţinta noastră intermediară la 1 august era de 46%, această diferenţă se scade din o posibilă reducere. Se scade, de asemenea, din o posibilă reducere cantitatea de gaze naturale aferente clienţilor neenergetici la nivelul anului 2021. Nu vedem în acest moment de ce ar trebui să avem o reducere, fiind vorba de o reducere voluntară", a declarat Virgil Popescu după şedinţa de Guvern.
"Se lucrează la acest plan. Aşteptăm în continuare de la Comisia Europeană modul de calcul, pentru că în regulament nu a fost precizat. A rămas că în două-trei săptămâni de zile Comisia Europeană trimite statelor modul de calcul al acestei reduceri. Când avem şi modul de calcul, noi lucrăm în paralel, suntem în contact permanent cu reprezentanţa de la Bruxelles", a mai precizat acesta, citat de Rador.
„Avem în momentul de față peste 1,8 milioane de metri cubi înmagazinați, ceea ce ne duce mult peste pragul pe care îl aveam asumat la 1 august, care era de 47%, la 1 septembrie 57%. Am depășit și pragul pe care îl avem de îndeplinit pentru 1 septembrie, motiv pentru care continuăm să ne asigurăm necesarul de gaz înmagazinat în depozitele proprii și dau asigurări că populația nu va fi afectată în ceea ce privește asigurarea gazului.“, a precizat, marți seara, premierul Nicolae Ciucă.
Reporter: ”D-le premier, susţine PNL neimpozitarea pensiilor mai mici de 3.000 de lei? Este o variantă pe care o agreaţi?
Nicolae Ciucă: ”Este o variantă pe care am discutat-o şi în şedinţa de astăzi. Este o variantă... Este o propunere, pentru că, daţi-mi voie să continuăm cu aceeaşi abordare responsabilă, fără să le creăm oamenilor aşteptări sau, şi mai rău, iluzii vizavi de măsurile pe care le luăm. S-a discutat şi în şedinţa de astăzi această propunere, care a aparţinut Partidului Naţional Liberal încă din vremea când conducea Ministerul Muncii. Toate aceste chestiuni trebuie discutate cu partenerii noştri din coaliţie şi ele trebuie validate în coaliţie, desigur ţinând cont de resursele bugetare la dispoziţie, pe baza impactului pe care acestea le vor...”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu