Virgil Popescu, despre buget 2021: Nu este unul de austeritate, dar nici nu mulţumeşte pe toată lumea

Virgil Popescu, despre buget: Nu este unul de austeritate, dar nici nu mulţumeşte pe toată lumea
Virgil Popescu, despre buget: Nu este unul de austeritate, dar nici nu mulţumeşte pe toată lumea

Bugetul pentru 2021 nu este unul de austeritate, dar nici nu mulţumeşte pe toată lumea şi, deşi miniştrii îşi doresc cât mai mulţi bani de la buget, nu se poate pentru că trebuie să ne încadrăm în deficit, a declarat, joi, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

'Când ai avut un deficit bugetar anul trecut de 9 şi ceva la sută şi te angajezi că îl reduci şi trebuie să îl reduci şi să îl duci undeva la 7% este clar că nu e nici un buget de austeritate, dar nu este nici un buget care să mulţumească pe toată lumea. Trebuie să ne încadrăm în aceste deficite bugetare, în acest 7 şi un pic la sută. Evident că toţi miniştrii îşi doresc pentru ministerul pe care îl conduc cât mai mulţi bani de la buget. Nu se poate acest lucru pentru toată lumea. Este clar că trebuie să ajustăm din cheltuieli, din cheltuielile structurale ale ministerelor şi companiile care sunt ineficiente trebuie restructurate', a explicat ministrul la Digi 24.

Referitor la companiile din subordinea ministerului, Virgil Popescu a menţionat că CE Oltenia este într-un proces de restructurare început de anul trecut, aprobat de Guvern, şi se derulează negocieri cu Comisia Europeană pentru ajutorul de restructurare. CE Hunedoara 'este în procedură pe Ordonanţa 60', în reorganizare, iar deciziile le ia administratorul judiciar. ME este în discuţii cu acesta pentru divizarea companiei în două entităţi: una, termocentrala de la Mintia, să se ducă la administraţia locală şi cealaltă, termocentrala de la Paroşeni, cu mine, să devină rentabilă şi să vină în patrimoniul ministerului.

Ministrul a mai subliniat că pentru Elcen, aflată în reorganizare, se face evaluarea activelor şi afacerii şi se poartă discuţii cu Primăria Capitalei pentru preluare. În ceea ce priveşte bugetul Ministerului Energiei, Virgil Popescu a afirmat că acesta este în jur de un miliard de lei, însă multe programe se fac în afara bugetului de stat. Totodată, programele de investiţii ale companiilor se fac din fondul de modernizare, din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, din fondul de tranziţie, din fonduri private ale companiilor, din surse atrase, precum BERD, BEI. În altă ordine de idei, ministrul a afirmat că anul acesta se va relua procedura de listare a pachetului minoritar de 15% din acţiunile Hidroelectrica, care a fost suspendată în 2020.

'Ea a fost suspendată anul trecut şi vrem să o continuăm şi să o finalizăm, pentru că Hidroelectrica este un jucător important pe piaţa energiei electrice, are nevoie de capitalizare pentru investiţii foarte mari care trebuie făcute în perioada imediat următoare şi listarea este o procedură clară de a atrage bani şi investitori serioşi în companie', a mai spus Popescu.

Potrivit premierului Florin Cîţu, creşterea economică pentru 2021 este estimată la 4,3% de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, cu un PIB nominal intern brut de 1.116 miliarde de lei. Deficitul bugetar este preconizat la 7,14 - 7,16% din PIB. Bugetul urmează să fie aprobat săptămâna viitoare, a anunţat Cîţu, miercuri, după şedinţa de Guvern.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel