Virgil Popescu promite că România va avea cel mai mic preţ la benzină şi motorină din Europa, după Ungaria

Foto Agerpres
Foto Agerpres

România va avea cel mai mic preţ la benzină şi motorină din Uniunea Europeană, după Ungaria, după reducerea cu 50 bani pe litru a preţului la pompă, a declarat marţi ministrul Energiei, Virgil Popescu, citat de Ziarul Financiar.

„Am lucrat ieri la ordonanţa de urgenţă şi ea va fi în şedinţa de Guvern de miercuri. În urma acestei reduceri, preţul la motorină va fi de circa 1,7 euro/litru, iar cel la benzină de 1,6 euro. Va fi cel mai mic preţ din Europa, după Ungaria”, a spus Virgil Popescu.

Ministrul a amintit că din reducerea totală de 50 de bani, 25 de bani vor fi susţinuţi de la bugetul de stat prin Ministerul de Finanţe şi 25 de bani de către companii, fiind o cheltuială deductibilă.

„Sunt sigur că 80% dintre operatori vor aplica măsura cu siguranţă. Dar cred că şi operatorii mici, din zonele rurale, vor face asta”, a mai spus Virgil Popescu, potrivit Mediafax.

50 de bani, compensare la carburanți. Analistul economic Adrian Negrescu: N-au știut să explice de ce atât și nu mai mult

Adrian Negrescu, analist economic, a vorbit despre compensarea cu 50 de bani la carburanți.

"Declarația președintelui denotă modul în care autoritățile au tratat problema creșterilor de prețuri la carburanți. N-au avut în niciun caz de gând să vină cu o soluție radicală, n-au prezentat niciun fel de simulare, de studiu de impact, legată de măsura decisă, n-au știut să explice de ce atât și nu mai mult. 

Discursului președintelui este cel mai bun exemplu de lipsă de empatie, de suficiență și lipsă de interes în a explica oamenilor care este situația. Aș fi vrut să îi văd pe miniștrii Finanțelor și Energiei explicând cum se formează prețurile, de ce au ajuns să compenseze numai cu 0,50 bani, să ne prezinte estimări privind prețurile, privind mecanismul prin care aceste decizii vor ajuta, cu adevărat, economia. Am primit, în schimb, un discurs sec al premierului, citit de pe foaie, și o explicație în stilul prezidențial - ,,Până la urmă și 50 de bani... sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă’’

Îmi e teamă că această măsură cu iz butaforic, menită să înghită gura oamenilor, va avea consecințe extrem de grave. 

Dacă benzinarii nu își vor primi banii de la stat în contul compensării (1 mld.lei/3 luni), așa cum nu și-au primit cei din energie și gaze, s-ar putea ca aceștia să recupereze din preț paguba făcută de promisiunile neonorate ale autorităților și de impunerea plății din buzunarul propriu a încă un miliard. În cel mai rău scenariu, vor aduce mai puțin petrol în țară, iar consecințele le vom simți cu toții.", a declarat Adrian Negrescu.

 Președintele Klaus Iohannis afirmă că Executivul nu ar fi putut să decidă micșorarea accizei la carburanți. „Până urmă și 50 de bani... sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă”, afirmă șeful statului.

„Reducerea accizelor e doar așa aparent la îndemâna guvernului. În realitate nu este, din cauza legislației europene. Deci, la accize e ușor dacă vrei să le crești. Dacă vrei să le scazi, nu se prea poate, sub un anumit nivel. Deci discuția aici se oprește foarte repede și rămâne una doar de teorie matematică. Celelalte instrumente la dispoziția guvernului sunt cele naționale - să umble la TVA, la sprijin bugetar și alte mecanisme. În situația în care și la noi prețurile la pompă au crescut destul de mult, guvernul, pe bună dreptate, a analizat chestiunea și a ajuns la concluzia că trebuie să facă ceva, atât cât se poate. Nu este posibil să plafonezi prețul direct sau să subvenționezi o parte semnificativă”, spune Klaus Iohannis. VEZI CONTINUAREA PE DC BUSINESS!

De ce ministrul Energiei, Virgil Popescu, nu participă la moțiunea simplă depusă pe numele său

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, nu va participa la moțiunea simplă depusă împotriva sa.

Virgil Popescu a trimis o scrisoare unde arată că nu poate fi prezent la moțiune pentru că ar fi plecat în Luxemburg, la o reuniune a miniștrilor Energiei. Acesta ar fi trebuit să participe, astăzi, la ședința Camerei Deputaților, în cadrul căreia urma să se dezbată moțiunea simplă împotriva sa.

"Sub mandatele lui Virgil Popescu, preţul energiei pentru populaţie şi companii a crescut constant. Preţul gazelor a crescut constant. Preţul energiei electrice a crescut constant. Preţul carburanţilor a crescut constant. Am ajuns să plătim peste 9 lei pe litrul de benzină sau motorină! Domnului ministru îi place să ofere ca explicaţie contextul internaţional. Însă nicio secundă nu a explicat de ce a refuzat cu încăpăţânare să aplice soluţii aflate la îndemâna sa. Soluţii propuse de USR şi acceptate în diverse declaraţii publice inclusiv de partenerii domniei sale de guvernare", se arată în moţiunea simplă.

USR denunță și faptul că "de cinci luni, proiectul de reducere a TVA la carburant stă în sertare".

Totodată, ei au mai scris în moțiune că "rezultatele activităţii celui mai slab ministru al Energiei din câţi a avut România se văd: scăderea accentuată şi constantă a nivelului de trai pentru populaţie şi dificultăţi majore întâmpinate de companiile care activează în România".

"Credem că în cazul domnului Popescu nu mai este vorba numai de incompetenţă, ci şi de rea-voinţă militantă. De aceea trebuie să plece imediat de la conducerea unei instituţii pe care nu ştie, nu poate şi nu vrea să o conducă în interesul public", mai apare în textul moțiunii simple.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel