Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că va veni în Guvern cu o Ordonanţă de Urgenţă pentru a debloca investiţia de la centrala Iernut.
"Voi veni în viitorul apropiat, în Guvern, cu un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru a debloca şi situaţia investiţiei de la Iernut! Da, am venit cu soluţii şi o vom face şi pe viitor! Avem grijă de cetăţeni, dar totodată continuăm şi investiţiile, pentru că doar aşa vom putea asigura securitatea energetică a României!", a scris Virgil Popescu pe Facebook.
Ministrul s-a referit şi la centrala Mintia, unde urmează să fie construită o nouă centrală, pe gaz.
"Demontez un fake - news, alimentat de răuvoitori! Le-am explicat şi colegilor mei, parlamentari PSD şi PNL de Hunedoara, că Termocentrala de la Mintia nu se va vinde la fier vechi! Am solicitat administratorului judiciar ca în procedura de vânzare şi selecţie a unui investitor să solicite ca acesta să ofere garanţii ferme că pe amplasamentul de la Mintia se va construi o nouă capacitate de producere a energiei electrice, pe gaze naturale, de minimum 800 Mw", a mai declarat Ministrul Energiei.
De asemenea, Virgil Popescu a mai spus că susţine fără rezerve iniţiativa legislativă prin care investiţiile Hidroelectricii începute, dar nefinalizate din cauza blocajelor de mediu, să poată fi continuate.
România are nevoie să folosească gazul natural drept combustibil de tranziţie, pentru a putea asigura securitatea energetică şi, de aceea, este cu atât mai important să adoptăm Legea off-shore cât mai curând posibil, a scris, miercuri, pe Facebook, ministrul Energiei, Virgil Popescu.
'Rolul energiei nucleare este recunoscut inclusiv după anul 2050, existând anumite limitări pentru obţinerea autorizaţiilor (2045 pentru centrale nucleare noi şi 2040 pentru retehnologizări). ADC recunoaşte dreptul statelor membre ale UE de a-şi stabili mixul energetic în funcţie de specificităţile naţionale şi de resursele disponibile. Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv şi comisar european pentru Comerţ, şi Mairead McGuinness, comisar european pentru servicii financiare, stabilitate financiară şi uniunea pieţelor de capital, au susţinut caracterul important al ADC în mobilizarea investiţiilor din sectorul privat pentru susţinerea tranziţiei sustenabile prin utilizarea, inclusiv, a energiei nucleare şi a gazului natural. ADC urmează să intre în perioada de scrutin la nivelul Parlamentului şi Consiliului European, pentru o perioadă de 4 luni, cu posibilitatea de extindere la 6 luni. Am susţinut de nenumărate ori poziţia României cu privire la includerea gazelor naturale şi a energiei nucleare în taxonomia UE. Decarbonare fără nuclear nu se poate. Şi, totodată, România are nevoie să folosească gazul natural drept combustibil de tranziţie, pentru a ne putea asigura securitatea energetică. De aceea, este cu atât mai important să adoptăm legea off-shore cât mai curând posibil', a menţionat demnitarul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News