Daniel Zamfir l-a atacat pe ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Virgil Popescu, ministrul Energiei, a făcut marți, 11 ianuarie, mai multe precizări privind facturile uriașe la gaze și curent.
Daniel Zamfir a fost întrebat în emisiunea lui Silviu Mănăstire de la B1 TV ce îi sfătuiește pe români să facă cu facturile la energie electrică și gaz, dacă să le plătească sau nu. Drept răspuns, Daniel Zamfir a profitat de faptul că Virgil Popescu va intra în direct la B1 TV și l-a rugat pe moderatorul emisiunii să-l pună pe ministru să explice coerent ce îi sfătuiește el pe români să facă.
"Sper ca de data asta să explice, sper coerent, ca un ministru, ce-i sfătuiește pe români să facă. Eu n-aș vrea și nu am cum să răspund în locul domniei sale. Domnia sa este totuși de doi ani ministru al Energiei și o cam bâjbâie de nu prea înțelege nimeni nimic!
N-aș vrea să fiu eu în situația în care să explic eu ceea ce nu poate să explice domnul Popescu. Din suflet vă rog să mă lăsați să vorbesc după ce-l aud pe domnul ministru că explică. Știți de ce, pentru că vreau să vă spun ceva?! E foarte ușor să spui ce ar trebui să faci, fără să faci niște pârghii legale.
Pentru că dacă spui așa: nu plăti! (...) Această decizie vine după ce primul ministru, ministrul Energiei discută cu furnizorii și cu autoritățile, respectiv ANRE, care sunt în măsură, pentru că acești furnizori trebuie să retragă acele facturi. A-i îndemna pe oameni să nu plătească, s-ar putea să se trezească vreun furnizor, dintre cei șmecheri, care să întrerupă furnizarea de energie electrică și gaze. Așa că nu-mi pot permite să le spun oamenilor ce să facă", a spus Daniel Zamfir, în direct la B1 TV.
Ministrul Energiei a făcut anunțul în direct la B1 TV. Acesta le-a spus românilor ce trebuie să facă în cazul în care facturile vin prea mari față de consumul pe care-l au pe lună.
"Eu nu pot să dau sfaturi tuturor românilor, eu pot spune ce aș face eu dacă aș primi o factură calculată în mod eronat: NU AȘ PLĂTI-O, aș merge la furnizor. Dacă n-aș avea înțelegere de la furnizor, aș merge la altă autoritate, ANPC, ANRE să rezolv problema asta. Evident că nu asta e soluția, ca oamenii să se ducă pe drumuri și să reclame furnizorii. Soluția ar fi ca furnizorii să își facă treaba și eu sunt de-a dreptul surprins de ceea ce se întâmplă, revoltat de-a dreptul față de ceea ce întâmplă pe piața de energie și văd că în special la gaze naturale. Nu prea am văzut facturi la energie electrică prezentate.
Dacă la nivelul furnizorilor, care sunt companii foarte mari, s-a pus problema să dureze atâta timp adaptarea unei aplicații informatice ca să facă o plafonare și o compensare, adică o înmulțire, o împărțire, o adunare, o scădere, înseamnă că nu mai știm ce se poate face repede și ce nu în țara asta. Părerea mea e că s-a făcut cu rea credință de la început ceea ce s-a întâmplat, s-a văzut că nu mai este cale de întoarcere și trebuie făcută, și să nu creadă cumva că dacă în lege nu este trecută nicio sancțiune, nu înseamnă că nu există alte legi care pot fi luate", a declarat Virgil Popescu.
"În primul rând, se uită la prețul din factură! Dacă prețul e suficient de mic încât să nu necesite plafonare și compensare și sunt mulți români care pe noiembrie și decembrie au avut prețuri care încă erau în contractele vechi, înseamnă că e clar că nu trebuie să beneficieze de plafonare și compensare. Dacă prețul este mare și nu are rubrică de plafonare și compensare, evident că e factura greșită!", a completat ministrul Energiei.
Mai exact, ministrul a dat de înțeles că dacă factura pe care o primim nu are rubrică de plafonare sau compensare, înseamnă că factura este greșită.
"Dacă factura este eronat întocmită, e clar că furnizorul a încălcat legea! Dacă furnizorul este obraznic, atunci există ANPC și ANRE", a mai spus el.
Jurnalistul Val Vâlcu a intervenit în discuție și i-a adus în vedere ministrului spusele lui Daniel Zamfir, care a spus că "o cam bâjbâie" și că trebuia să cheme furnizorii să discute cu ei.
"Sigur, din Parlament se pot spune foarte ușor, foarte multe lucruri, în special din Senat, dar Ministerul Energiei a chemat toți furnizorii, a discutat cu toți. Dar Ministerul Energiei, ca oricare altul, nu are control asupra ANRE-ului, care este în subordinea Parlamentului! Singurul lucru pe care ministerul Energiei a putut să-l facă a fost să solicite ANPC-ului control", a spus Virgil Popescu.
"Nu va tăia nimeni contractul de furnizare, mai ales în condițiile în care factura este în mod eronat emisă. Săptămâna viitoare vom face o modificare legislativă, în care să obligăm furnizorii să storneze toate facturile emise în afara cadrului legat, fără penalități, să nu perceapă penalități", a mai spus ministrul.
Ministrul a vorbit și despre furnizorii care s-ar afla sub controlul statului român.
"Depinde ce înseamnă control! Ministerul Energiei deține acțiuni la majoritatea companiilor furnizoare, dar prin consiliile de administrație. Nu are nicio posibilitate de a acționa în vreun fel asupra managementului companiilor. Pentru că privatizarea care a fost făcută de-a lungul timpului, le-a dat libertatea celor care au achiziționat să-și aducă managementul și să facă totul la nivelul managementului executiv", a spus Virgil Popescu.
Întrebat de ce încearcă furnizorii să fenteze statul român, ministrul a spus că: "Nu cred că au luat niciodată amendă la cifra de afaceri, pentru că dacă ar lua, cred că s-ar sătura să mai facă lucrurile acestea. Iar amenda la cifra de afaceri sunt doar două instituții care pot să o dea: ANRE și Consiliul Concurenţei".
Val Vâlcu: Nu e o problemă de concurență, ci o problemă de ANRE!
Virgil Popescu: Eu am spus care sunt. În cazul facturilor eronate există temei legal, există modificată legea energiei, era și înainte, dar acum este și mai bine stipulat, publicată în Monitorul Oficial în 31 decembrie, deci se pot da amenzi la cifra de afaceri, la nivelul de 5% din cifra de afaceri.
Ministrul a anunțat că urmează să dea o altă lege care să sancționeze furnizorii care au dat facturile în mod eronat, diferit de ANRE și ANPC.
Val Vâlcu: Sunt două hidrocentrale finalizate în proporție de 95% - 98%, blocate în instanța care a decis că trebuie protejată plimbarea cu barca. E în curs de anulare prin schimbarea legii?
Virgil Popescu: Ieri am pus aceste investiții blocate pe lista și colegul meu, domnul Zamfir știe foarte bine și știu că se zbate în Senat și chiar a discutat în Comisie cum putem debloca aceste investiții. Inclusiv ministrul mediului și Kelemen Hunor au fost de acord că prin acele investiții trebuie să scoatem acele zone din ariile protejate, pentru că numai așa putem finaliza. Trebuie o inițiativă legislativă, o OUG.
Silviu Mănăstire l-a întrebat pe Daniel Zamfir dacă este mulțumit de răspunsurile date de Virgil Popescu, după ce la început a spus că solitică să vorbească despre facturi abia după intervenția ministrului.
Daniel Zamfir: Sunt mulțumit că domnul Popescu va încheia toată această tevatură. Ce nu am înțeles eu și sper să nu fi înțeles eu bine, e că după întâlnirea pe care a avut-o cu furnizorii și oamenii ăștia tot au făcut ce au vrut, avem o problemă. O problemă de autoritate a statului român! V-a spus că indiferent de ce e trecut și ce nu în lege, acești furnizori pot fi amendați fără probleme. La comisia noastră de anchetă, atât ANRE cât și ANPC ne-au prezentat un cearșaf de amenzi pe care le-au aplicat furnizorilor (...) dar au fost și alte forme de abuz ale furnizorilor. Toate amenzile aplicate de ANRE și ANPC în momentul ăsta sunt în instanță. Sigur să aplicarea unei amenzi pentru cifra de afaceri e una descurajatoare, dar vreau să vă spun că până la aplicarea deciziei putem discuta de un an, chiar doi.
Val Vâlcu: Conducerea ANRE-ului și-a asumat-o PSD-ul. Scurt, la 5% din cifra de afaceri i-a spulberat! Trebuie să tranșeze ANRE-ul.
Daniel Zamfir: Amenzile sunt una... amenzile s-au dat, amenzile de judecă.. dar dacă statul român e slab și nu își marchează terenul și explică foarte clar tuturor furnizorilor că aici sunt niște reguli...
Val Vâlcu: În cazul de față statul român e fratele domnului Stănescu!
Eugen Tomac a intervenit în discuție și l-a atacat pe Daniel Zamfir: "Nu, nu, stați! Dumneavoastră spuneți ceva când vă convine despre ministerul Energiei, dar despre ANRE, când sunt aduse în discuție persoane nu vă mai interesează. Domnu' Zamfir, sunteți reprezentantul unei comisii de anchetă! În această țară, cetățenii sunt îngroziți că le vin facturile, Reguli există, legi există, dar nu sunt aplicate!".
- De ieri, toţi marii furnizori au început să trimită facturile în mod normal, în urma sesizării către ANPC și controlului care este încă în desfăşurare. Un singur mare furnizor a fost pregătit în aşa fel încât până în data de 15 decembrie a emis facturile aşa cum trebuie şi aşa cum scrie în lege.
- Pentru zona de agricultură, pentru industria alimentară, am discutat să avem o schemă de compensare nu doar pentru întreprinderi mici şi mijlocii, ci şi pentru procesatorii mari, pentru producătorii de carne de pui, pentru absolut toi care sunt în această zonă. Începând cu data de 1 februarie vrem să o avem în funcţiune.
- Gândim continuarea unei scheme de compensare pentru toţi consumatorii casnici, în aşa fel încât după 1 aprilie să putem reduce TVA-ul de la 19% la 5% în paralel cu scoaterea din preţul energiei electrice a bonusului de cogenerare şi a tarifului de certificat verde. Evident, la fel, pentru cei care au un plafon de consum de 300 de kW la energie electrică, plus o marjă de 10%.
- Consumul de gaze naturale din aprilie scade. Credem că va scădea şi preţul la gaze naturale.
- Pentru întreprinderile mici şi mijlocii, gândim o schemă de ajutor, la fel, după 1 aprilie, în aşa fel încât să poată, alături de beneficiarii legii compensării şi plafonării, poată beneficia până la 1 iulie de acest ajutor.
- Vom urmări ca acest ajutor să se ducă ţintit către ei, dar să păstreze locurile de muncă.
- Vom face o modificare pe lege în aşa fel încât furnizorii care nu au emis facturile să fie obligaţi să le refacă şi să fie obligaţi să nu perceapă penalităţi pentru oamenii care nu le-au plătit în termen.
- În factura care vine fiecăruia, există o rubrică de plafonare şi una de compensare. Dacă acele rubrici nu sunt, înseamnă că ori e greşită factura, ori preţul este sub acele preţuri minime de 125 de lei MWh la gaz natural şi 68 de bani cu taxe cu tot la energie electrică. Acolo nu ai ce compensa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News