Mircea Coșea, profesor de economie, și Virgiliu Ivan, directorul Unitatea Operațională Dispecerul Energetic Național Transelectrica, au vorbit la DC NEWS despre soluții privind criza energetică care s-a instaurat atât la nivel european, cât mai ales la nivel național. De asemenea, în cadrul emisiunii, s-a discutat și despre conceptul de piața unică europeană de energie.
"Prima schimbare importantă în istorie a avut loc în Marea Britanie când a trecut la liberalizarea pieței. Și de aici a trecut la diverse alte elemente. Ce se întâmplă acum- și este foarte discutat la nivel european- este poziția Germaniei. Germania este țara care a militat foarte serios împotriva energiei nucleare. Această criză energetică a schimbat abordarea. Germania mai amână puțin. Energia nucleară a intrat în zona energiilor verzi cu ajutorul presiunilor Franței și a României, deci care sunt mișcările pe care le vom face acum în afară de această interconectare, pentru că ceea ce se întâmplă acum este nevoia de a te orienta în direcția unor participanți?”, este de părere profesorul de economie Mircea Coșea.
În opinia lui Virgiliu Ivan, directorul Unității Operaționale Dispecerul Energetic Național Transelectrica, la nivel de UE "trebuie găsite acele metode și mecanisme care să ne facă mai siguri în perioada care urmează și bineînțeles să reducem această dependență de resursele din Federația Rusă", considerând ca factorul care a contribuit la dezechilibrarea pieței energetice fiind întocmai reprezentat de resursele energetice ale Federației Ruse.
"Cred ca aici a fost factorul care a dezechilibrat în mare parte piața anul trecut”, a declarat Virgiliu Ivan, în cadrul dezbaterii organizate de DCMedia Group, ”Criza energetică, soluții la problemele momentului”.
"Una dintre ele este cea a investițiilor în ceea ce privește surse noi de producere de energie electrică dar și de infrastructură de transport și de distribuție a energiei electrice astfel încât aceste noi capacități de energie să poată fi integrate în sistem. Sunt obiective investiționale care sunt în diverse stadii, unele au fost abandonate, iar la nivel de autorități ar trebui să se intervină și să se deblocheze", spune acesta.
"Despre accelerarea investițiilor, propunerea pe care am făcut-o noi, de la Transelectrica, a fost aceea de a înlesni legislația în sectorul energetic. Este o directivă europeană care guvernează legea achizițiilor publice iar pentru noi ca și companie națională, această legislație este mult prea stufoasă, consumatoare de timp prețios", încheie Virgiliu Ivan, directorul Unității Operaționale Dispecerul Energetic Național Transelectrica.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu