EXCLUSIV  Viroze și gripe în perioada sărbătorilor. Dr. Pandrea (SANADOR): Când trebuie să vezi specialistul

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

An de an, în perioada sărbătorilor de iarnă, spitalele din întreaga țară se confruntă cu un aflux considerabil de pacienți afectați de gripe și viroze respiratorii. Temperaturile scăzute, aglomerațiile din piețe și centre comerciale, precum și petrecerile organizate în spații închise favorizează răspândirea rapidă a acestor afecțiuni. Ce e de făcut în aceste cazuri și când trebuie să vedem medicul?

"Formele clinice de gripă sunt din ce în ce mai variate, pornind de la foarte puțin... la foarte rău. Destul de mulți ajung în perioada asta la Urgențe. Chiar destul de des. Oameni care au nu numai gripă, dar gripa într-adevăr în perioada asta e în exacerbare și, fără a zice că e o epidemie, e un număr semnificativ. Cu atât mai mult cu cât se și diagnostichează mai intens decât alte viroze", arată medicul Cristian Pandrea (SANADOR).

"De asemenea, există încă ceva cazuri de infecții respiratorii cu coronavirus, fără a avea nicio legătură sau nicio asemănare cu ce a fost și există o mulțime de virusuri care dau o afecțiune respiratorie în perioada asta, pe care chiar le identificăm sau le punem în evidență în perioada asta în laboratoarele spitalului. Deci e, parcă, o înflorire. După pandemia respectivă, lucrurile par să revină la zona de normalitate din punctul ăsta de vedere", mai spune medicul.

Antibiotice, doar cu rețetă. Când să mergem la medic

"Oamenii se gândesc că acum e mai greu, dacă nu e imposibil să obțină antibiotic, pentru că era prima intenție - luau degeaba și încărcau ficatul", subliniază jurnalistul Val Vâlcu.

"Cel mai rău lucru nu e că își încărcau ficatul. E și asta, dar cel mai rău e că, administrând antibiotice des și fără noimă, selectezi tulpini rezistente de bacterii care, în mod normal, nu sunt patogene și, pe de altă parte, scazi rezerva de antibiotice pe care omenirea o poate avea la îndemână", adaugă doctorul Cristian Pandrea.

"Dacă acum nu e cazul de antibiotice, de ce ar veni la spital dacă antitermicele, anti-inflamatoarele sunt disponibile? Când ar trebui să solicite un specialist?", întreabă jurnalistul Val Vâlcu.

"Problema e că rămânem în sfera vârstelor extreme și a afecțiunilor cronice (în primul rând, cele respiratorii și apoi cele cardiovasculare). Acolo cred că ar fi de luat în calcul adresarea unui serviciu de urgență sau medicului de familie pentru că, în asemenea situații, lucrurile se pot degrada repede. Și atunci, e mai bine (n.r., să procedăm în felul următor): uite, am pățit asta, dacă poți să mă vezi e bine, dacă nu, măcar sfatul și monitorizarea (...). Ideea nu e neapărat să te prezinți la un serviciu de urgență, dar să stai de vorbă cu... duhovnicul tău medical", conchide medicul.

Ascultă mai multe aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel