Cercetătorii din zona arctică au detectat semne ale unor virusuri-gigant care trăiesc pe calota glaciară din Groenlanda și care ar putea ajuta la reducerea impactului schimbărilor climatice.
Spre deosebire de virusurile obișnuite, virusurile descoperite recent pot fi de până la 1.500 de ori mai mari și ar putea ataca algele microscopice ce înnegresc gheața din Groenlanda, accelerând topirea acesteia, potrivit Live Science.
Un studiu recent publicat în revista Microbiome a identificat pentru prima dată semne ale existenței virusurilor-gigant pe gheață și zăpadă ce conțin cantități mari de alge colorate, sugerând o relație între cele două. Echipa de cercetători speră că studierea și identificarea acestor virusuri ar putea duce la descoperirea unor metode naturale de control al creșterii algelor și, implicit, la reducerea topirii ghețarilor.
„Nu știm încă multe despre acești viruși, dar cred că ar putea fi utili ca metodă de a reduce topirea gheții cauzată de înflorirea algelor”, a declarat Laura Perini, cercetător la Universitatea Aarhus din Danemarca și autor principal al studiului.
„Nu știm încă gradul de specificitate al acestor viruși și eficiența lor, însă sperăm să găsim răspunsuri la aceste întrebări prin cercetări aprofundate”, a adăugat Perini.
Algele hibernează pe gheața din Groenlanda și înfloresc primăvara, înnegrind anumite zone ale peisajului predominant alb. Conform studiului, culoarea mai închisă reflectă mai puțină lumină solară, comparativ cu zăpada și gheața albă, accelerând astfel topirea.
În 2019 și 2020, cercetătorii au colectat probe din gheața neagră, zăpada roșie și zonele de topire din diferite locații de pe calota glaciară din Groenlanda. Ulterior, aceștia au analizat ADN-ul găsit în eșantioane, identificând secvențe genetice cu similitudini ridicate față de virusurile-gigant. „Am găsit semne ale virusurilor-gigant active atât în gheața neagră, cât și în zăpada roșie”, a declarat Perini.
Perini și echipa sa vor efectua cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine ecosistemul în ansamblu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News