Prof. dr. Doina Pleșca, președintele Societății Române de Pediatrie, a vorbit, la DC Medical, despre o boală care nu dă mereu simptome, dar care face ravagii.
Căpușele aduc numai probleme și ne pot afecta teribil starea de sănătate. Prof. dr. Doina Pleșca a atras atenția despre boala pe care o putem căpăta din cauza căpușelor.
În cazul unui virus nu există nici tratament, și nici nu rezolvăm nimic scoțând căpușa pentru că, în momentul înțepăturii, a transmis deja virusul.
”Înțepătura de căpușă poate produce multiple boli, fiind mai frecventă boala Lyme. Dar nu trebuie să omitem că se poate transmite virusul. Din nefericire, nu are tratament, dar are prevenție”, a spus Prof. dr. Doina Pleșca.
”Odată contaminată, căpușa va fi contaminată toată viața cu virus. Trebuie să fim foarte atenți înainte să ne lăsăm copilul în spațiul verde. Și animăluțele sunt vectori pentru căpușe. Și păsările pot transmite căpușe contaminate. ”Norocul” copiilor este că se infectează mai rar. Cam 30% dintre copii sunt asimptomatici. Este foarte interesant. Un procent mult mai mare îl găsim la adulți. Ceea ce este dramatic sunt tablourile clinice. Dacă copiii manifestă boala, fac aspect de meningită cu lichid clar. (...) Vorbim despre un tablou extrem de dramatic care poate ucide pacientul.
Unele studii au demonstrat că pericolul copiilor contaminați cu virusul encefalitei de căpușe reprezintă complicațiile pe care le pot da: cefalee, tulburări de memorie, de vedere, de adaptabilitate, cu performanțe școlare scăzute. Și, după un interval de timp, ne minunăm și nu înțelegem ce se întâmplă cu acești copii. Și atunci cel mai simplu este să prevenim (n.r. - prin vaccinare)”, a zis prof. dr. Doina Pleșca la DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci