Telefonul mobil, unul dintre cele mai utilizate lucruri, reprezintă un adevărat focar de viruși atunci când este folosit de mai multe persoane. Doctorii avertizează că, în această perioadă a anului, virusul gripal poate fi transmis foarte ușor între persoanele care folosesc același telefon mobil. Medicii ne îndeamnă să ne spălăm mai des pe mâini și să ne dezinfectăm telefonul.
„Telefoanele mobile sunt de 10 ori mai murdare decât capacul de toaletă“, susţine Chuck Gerba, profesor de microbiologie la Universitatea Arizona. De obicei nu obişnuim să acordăm o atenţie prea mare igienei telefonului mobil, chiar dacă acesta ne însoţeşte, de cele mai multe ori, peste tot: la birou, la baie, la sală şi chiar în pat.
Dacă vrei să-ţi cureţi telefonul, o simplă ştergere cu o cârpă umedă nu va fi de ajuns pentru a elimina germenii, bacteriile şi virusurile, spun specialiştii citaţi de ABC News conform adevarul.ro. Nici folosirea substanţelor puternice, precum solvenţii, agenţii de curăţare de uz casnic sau cei pe bază de alcool nu sunt recomandaţi. Compania americană de telecomunicaţii AT&T recomandă folosirea dispozitivelor hands-free, care vor reduce expunerea dintre faţă şi telefon. De asemenea, ei îşi sfătuiesc clienţii să nu-şi folosească telefoanele la baie. Pentru a-şi curăţa telefonul, cei mai mulţi aplică o cantitate mică de substanţă de curăţare cu alcool pe o cârpă şi îl şterg. O astfel de metodă s-a dovedit a fi cea mai eficientă în îndepărtarea germenilor, însă poate afecta exteriorul dispozitivului. Unele companii au început deja să le ofere consumatorilor produse electronice special concepute pentru a curăţa şi dezinfecta electronicele. Gripa nu este ceva care să se transmită din cauza telefonului, problema fiind, mai degrabă, germenii de pe mâinile noastre. „Dacă nu îţi împarţi telefonul mobil cu altcineva, nu trebuie să te îngrijorezi, pentru că vor exista doar germenii tăi pe el. Dar dacă altcineva are gripă, atunci virusul se va transmite şi pe mâinile a aproximativ 40% din persoanele din birou, în principal prin atingerea aceloraşi suprafeţe“, susţine microbiologul Gerba. Doctorii subliniază importanţa de a ne spăla pe mâini sau de a folosi un dezinfectant pe bază de alcool înainte să ne folosim telefonul sau orice altă suprafaţă expusă mai multor persoane, mai ales că un adult îşi atinge faţa cam de 16 ori pe oră.Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu