Oamenii de știință de la Universitatea din Pennsylvania au descoperit că o formă dezactivată a virusului HIV poate vindeca mai multe tipuri de cancer care nu au putut fi tratate anterior cu alte soluții tipice. Noua formă a virusului care provoacă SIDA reformează sistemul imunitar în așa manieră încât acesta să aibă capacitatea de a distruge celulele canceroase.
Autor: Gabriela Bejan
Descoperirea a fost aplicată și pe Emma Whitehead, o copilă de doar cinci ani, diagnosticată cu o formă de leucemie care nu a putu fi tratată nici măcar după două cure de chimioterapie. Fetița a fost printre puținii care au testat noua abordare. Tratamentul cu virusul dezactivat a fost dur şi aproape că a omorât-o. Din fericire, însă, fetiţa a supravieţuit, dar nu acelaşi lucru se poate spune şi despre forma de cancer de care suferea. Mai mult, acum, la 7 luni de la tratament, ea este încă în remisie.
Cercetătorii care au făcut această descoperire au așteptări mari. Ei trag speranțe că, pe viitor, noul tratament va înlocui, în cele din urmă, transplantul de măduvă osoasă, o procedură mult mai dificilă, riscantă şi costisitoare, care acum reprezintă ultima speranţă pentru tratarea leucemiei şi a bolilor de acest gen.
Doi dintre ceilalți trei adulți care au beneficiat de această noutate în medicină se simt bine chiar şi la 2 ani după tratament. Alţi patru pacienţi trataţi la Universitatea Pennsylvania se simt mai bine, dar nu au avut o remisie totală, iar un altul a fost tratat de curând şi încă nu a fost evaluat. Pe de altă parte, starea unui alt copil s-a îmbunătăţit pentru ca apoi boala să recidiveze, în timp ce la alţi doi adulţi tratamentul nu a avut niciun efect, scrie Descoperă.ro.
Procedeul realizării acestui tratament este unul anevoios. Doctorii înlătură milioane de celule T (un tip de globule albe) şi inserează noi gene în ele determinându-le să le distrugă pe cele canceroase. Tehnica implică o formă dezactivată a HIV care s-a dovedit a fi foarte bună pentru transportarea materialului genetic în celulele T. Noile gene programează celulele T să atace celulele B, o parte normală a sistemului imunitar care suferă transformări maligne în decursul leucemiei. Ulterior, celulele T modificate sunt reintroduse în venele pacienţilor, unde, dacă totul merge conform planului, ele se înmulţesc şi încep să distrugă ţesutul canceros. Chiar dacă mai întâi starea pacientului pare să se agraveze, acesta prezentând frisoane și febră, acesta este de fapt semnul că organismal a răspuns la tratament. Cercetarea încă se află în stadiu incipient, iar oamenii de ştiinţă nu ştiu motivul pentru care tratamentul funcţionează doar în cazul unora dintre pacienţi.
Pe de altă parte, oamenii de ştiinţă nu ştiu dacă corpul pacientului va avea nevoie pentru totdeauna de celule T modificate genetic. Aceste celule au şi un dezavantaj: ele nu distrug doar celulele B afectate de cancer, ci şi pe cele sănătoase, lucru care face ca pacienţii să devină vulnerabili la anumite infecţii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci