Virusul Plum pox a afectat recolta de prune bistriţene de pe teritoriul judeţului Mureș

Coordonatorul Oficiului Fitosanitar Mureş, Marian Pogăcian, a declarat, pentru Agerpres, că bolile intrate în ţară în urmă cu 20 de ani, cum este Plum pox sau vărsatul prunului, precum şi cancerul bacterian au dus la afectarea gravă a plantaţiilor de prune bistriţene, dar şi la dispariţia unor soiuri de măr şi păr.

'Cancerul bacterian a apărut pe gutui şi în general pe seminţioase, gutui, păr şi măr. Au fost şi sunt probleme, boala a apărut de vreo 20 de ani în România. Dacă faci tratamente şi elimini soiurile mai sensibile, nu e chiar atât de mare problema. Ne-am obişnuit cu această boală, ca şi cu Plum poxul la pruni. Am crescut cu prunele din soiul Bistriţean, dar Plum pox l-a decimat efectiv, după cum şi cancerul bacterian a decimat câteva soiuri de măr şi de păr (...)'

'Au fost deja înlocuite cu soiuri rezistente, cu aspect comercial mai bun, cu rezultate economice mai bune, deci ne adaptăm. Printre metodele alternative pentru cancerul bacterian şi Plum pox ar fi respectarea unei gene culturale, asolamentul şi eliminarea plantelor bolnave, acestea au rezultate mai bune decât tratamentele chimice (...) Şi în România există cele mai bune pesticide şi îngrăşăminte existente în lume. La această dată avem soiuri performante, avem posibilităţi şi variante de a înlocui soiurile şi culturile cu probleme', a arătat Marian Pogăcian.

Specialiştii Oficiului Fitosanitar Mureş au arătat că din prunele bistriţene se făcea şi în judeţul Mureş celebra ţuică şi dulceaţă de 'bistriţe', dar că vărsatul prunelor s-a manifestat violent, iar în lipsa unei soluţii viabile, pomicultorii au considerat că este mai simplu să renunţe la pomii bătrâni şi să îi înlocuiască cu alţii tineri, care fac fructe mari, sunt mai rezistenţi la boli şi au o productivitate mai bună. Gospodinele spun că dulceaţa sau magiunul din pruna bistriţeană este cel mai gustos şi mai natural cu putinţă, deoarece nu are nevoie de niciun pic de zahăr.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel