Oamenii de știință au analizat ultimele mutații ale virusului Zika și anticipează că acesta ar putea provoca o epidemie.
Un nou focar al virusului Zika este destul de posibil, avertizează cercetătorii, o singură mutație fiind suficientă pentru a declanșa o răspândire explozivă. Boala a provocat o urgență medicală globală în 2016, atunci, mii de copii au fost născuți cu leziuni cerebrale după ce mamele lor s-au infectat în timpul sarcinii.
Oamenii de știință din SUA spun că lumea ar trebui să supravegheze noile mutații. Lucrările de laborator, descrise în revista Cell Reports, sugerează că virusul s-ar putea schimba cu ușurință, creând noi variante, scrie BBC.
Studiile recente despre infecții sugerează că aceste variante se pot dovedi eficiente în transmiterea virusului, chiar și în țările care și-au acumulat imunitate la focarele anterioare de Zika, afirmă echipa de la Institutul de Imunologie La Jolla.
Experții au spus că descoperirile, deși teoretice, au fost interesante și un memento care să amintească că alți viruși, alții decât Covid, ar putea reprezenta o amenințare.
Zika se transmite prin mușcături de la țânțarii Aedes infectați. Insectele se găsesc în toată America, cu excepția Canadei și Chile, unde este prea frig pentru ca acestea să supraviețuiască, și în Asia.
În timp ce pentru majoritatea oamenilor, Zika este o boală ușoară, fără efecte de durată, poate avea consecințe catastrofale pentru copiii din uter.
Dacă o mamă contractă virusul în timpul sarcinii, acesta poate dăuna copilului în curs de dezvoltare, provocând microcefalie (cap neobișnuit de mic) și țesut cerebral deteriorat.
Deși virusul este răspândit în mare parte de țânțari, poate fi transmis și pe cale sexuală. Puțini oameni mor din cauza Zika și se crede că doar una din cinci persoane infectate dezvoltă simptome. Acestea pot include febră, o erupție cutanată și dureri articulare. Deoarece nu există tratament, singura opțiune este reducerea riscului de a fi mușcat. Oamenii de știință au început să lucreze la un vaccin împotriva Zika pentru a ajuta la protejarea femeilor însărcinate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci