Visul mutării în Grecia, distrus: Se muncește încontinuu, 5 luni pe an, de luni până luni, măcar 8 ore/zi, fără libere. Chiriile mari, salariile mici. Sunt naționaliști

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Mutarea în Grecia poate părea un vis frumos pentru cei care o vizitează 7-10 zile pe an, în concediu. Dar care e adevărul vieții în paradisul elen? 

Un român a ridicat, pe Forum Grecia, problema mutării în Grecia. A început ca turist și acum se gândește să se mute temporar, dacă nu definitiv în Grecia: ”1. Pe insule am șanse să găsesc și un job care să nu aibă treabă cu Horeca? 2. Cât de bine sau prost plătite sunt joburile pe insula sau chiar Grecia în general? Vreau să știu dacă p persoană necăsătorită ar face față cu cheltuielile raportat la câștiguri. 3. Joburile pe insulă înțeleg că sunt temporare? Aici nu înțeleg cum se procedează cu lunile în care nu muncești, mai exact câștigi ceva de la stat? Ce se întâmplă cu plata contribuțiilor la pensie, sănătate? 4. Există diferențe notabile de prețuri (pentru localnici mă refer gen chirii, utilități etc) între insule și continent? 5. Cum sunt priviți românii de angajatori în Grecia? Sau străinii în general. 6. Cam care ar fi programul de lucru în Grecia?”. 

Răspunsurile nu au fost tocmai încurajatoare: 

- Viața pe insule este ușoară ca turist și dificilă ca locuitor permanent.

- Vă recomand să aveți actele necesare pregătite, apostilate, să le traduceți în greacă la traducători autorizați (în Grecia) și apoi să apostilați traducerile (asta o face traducătorul). Să vă instalați pe laptop/telefon posibilitatea de a traduce din greacă în română pentru a înțelege mai ușor. Să vă orientați către o anumită zonă-insulă și să căutați grupuri locale de muncă/angajare.

- Să căutați un prim job cu cazare. Astfel, aveți rezolvată prima și cea mai mare problemă pe insule, cazarea. Apoi, împreună cu angajatorul puteți să porniți actele de rezidență. Dacă nu, e mai greu să găsiți cazare cu acte deoarece toate documentele pleacă de la achiziția unui nr. de telefon, apoi cont în banca... etc. Dacă ați ajuns pe insulă, lucrurile devin mai simple dacă vă faceți prieteni, cunoștințe... Aceștia vă vor ajută să găsiți și casă, și job.  

- Mâncarea, cazarea și viața în general sunt scumpe, sistemul fiscal grecesc e diferit de cel românesc. De asemenea modul de lucru. Dpdv legal, se lucrează 8 ore. Dar pe insule sezonul ține 4 - 8 luni (turism și tot ce e legat de turism) și se lucrează încontinuu, la cele mai multe locuri de muncă fără libere.

- Dacă vă orientați spre construcții, service auto, benzinării, etc..., munca este permanentă. La Horeca salariile sunt mai mari (1300-1500 sau mai mult), la celelalte sunt puțin mai mici.

- De asemenea, chiriile sunt mari pe insule, 500 - 600 euro garsoniera. E bine să aveți carnet auto, să puteți conduce și o dubă, dar și o motocicletă sau scuter. Sunt multe aspecte, complexe, dar dacă cereți ajutor și informații, dacă veniți pregătit cu documentele, sunt convinsă că găsiți răspunsuri la orice problemă. Iar dacă întrebați direct pe grupurile românești, veți găsi și de muncă ușor (poate nu cel mai bine la început, dar suficient cât să porniți de undeva).

- Trebuie să vă asumați schimbarea, nimic nu este ușor iar o mutare cu intenție permanentă duce la schimbări psihologice: pe de o parte că trăiți singur printre străini iar pe de altă parte, oamenii noi cu mentalitate diferită, natură care face toți banii. E o schimbare de viață și dacă sunteți pregătit, mult succes!

- Legal, muncești ca la noi, 8 ore/zi. Practic, în funcție de locul de muncă, atât cât e nevoie și atât cât negociați. ÎNSĂ, cel puțin la joburile de vară, neoficial, să te aștepți la 5 luni de lucru zilnic, FĂRĂ ZI LIBERĂ, măcar 8 ore. De ce? Pentru că pur și simplu AȘA E LA EI. Pentru că în general afacerile DE FAMILIE deschise vara au în componența echipei rudele care trag să le fie bine. Au pretenția și de la angajați, pe care îi plătesc între 1000 și 2000 euro pe lună, să tragă și ei la uzină alea 5 luni, că după aia se închide sezonul. 

- Oamenii muncitori sunt SUPER BINE priviți și primiți. Tocmai de aceea, de exemplu, vecinii din Albania sunt extrem de bine integrați. La fel și noi, românii serioși. 

- Prețurile: depinde de insulă și de turismul pe care îl are! În Peloponez ni se pare totul mult mai scump în insule. Există însă multe locuri de muncă în HoReCa unde te înțelegi la o masă măcar inclusă. Recomand să cauți joburi în firme care închiriază scutere, mașini, iahturi, vând bilete, sau magazin cu vânzare haine, bijuterii, Greek delights - ca să nu zic cafele, fast food, psistaries sau crepperie unde gradul de dificultate nu e neneglijabil vara din cauza căldurii.

- Ia în calcul un job temporar. Îți dă posibilitatea să vezi "cu ce se mănâncă" traiul pe aici. Chiriile la o casă decentă sub 250 nu prea găsești. Prețurile pe insule relativ mai mari decât pe continent. Depinde și ce insulă desigur. Restul prețurilor sunt comparativ egale cu cele dintr-un oraș din Ro. Unele mai mici, altele mai mari. Joburi de găsit, de regulă majoritatea în Horeca vara, iar în rest munci necalificate, majoritar cu ziua. Poți trăi relativ decent, dar poți da și chix. Un bărbat se va angaja mai greu în joburi gen vânzător, agenții turism, hoteluri, curățenie. Orar de lucru, cel puțin în joburile din turism, în sezon de la 10 ore în sus. Șomaj iei, în funcție de domeniul în care ai muncit și de perioada lucrată, abia după al doilea an de muncă. La cele sezoniere din turism trebuie să ai minimum 105 zile lucrate, șomajul e de 400 euro luna și iei 3 luni. Limba nu e un impediment major, dar de cele mai multe ori ajută. Depinde de activitate. Oricum fără un minim de engleză nu prea și ce să cauți. Salariile, depind de activitate, zonă. Oricum, pentru o muncă în turism sub 700 lună nu cred că mai sunt. 

- Eu, care stau în Grecia de 15 ani, îți spun că nu se merită, dacă nu știi limba, îți găsești foarte greu de muncă. Insulele muncesc decât pe timp de vară, în restul anului nu. Mai mult de 550 de euro salariu greu. Este o țară extrem de scumpă și salariile sunt foarte mici. Plus că sunt și foarte naționaliști, când te duci la interviu și văd că ești din altă țară strâmbă din nas și nu le convine. Și siguranța lasă de dorit în ultimul timp, oamenii au cam luat-o razna în general... Grecia nu mai este ce a fost odată, din păcate!

- Muncă multă, bani puțini. Pe insule (turism) o să muncești de la Paște până prin septembrie, octombrie de luni până luni minim 10 ore. Dacă ai avut un șef mai corect și nu te bagă la part-time, iarna primești șomaj vreo 400€ , deci ce câștigi vara cheltui iarna! Să nu te gândești că o să pui vreodată bani deoparte mai ales că celibatar! De integrat o să te integrezi ușor ca român (aproape aceeași mentalitate). 

Grecia a rămas o țară pentru vacanță, reorientează-te, nu poți să trăiești cu salariul pe care îl primești, sunt joburi plătite în România de două ori mai bine ca în Grecia. 

- Viața e scumpă pe insulă și nu au doctori, e frumoasă Grecia, dar de trăit o să-ți amintească de România. 

- Nu se merită! Aici chiriile sunt foarte scumpe, sunt de la 550 euro, cel mai ieftin, la 1000 de euro și salariul minim este 700 de euro, curând grecii vor face greva pentru că viața e foarte grea aici în ultimii ani! Curentul îl plătești în fiecare lună câte 100 - 200 de euro, asta în Capitală dacă vrei să trăiești, iar în alte orașe mai mici e ceva mai ieftin... dar o să-ți amintească de România

- Noi ne-am retras acasă după 15 ani de Grecia. În ultimul timp s-a schimbat foarte mult. Este țara mea de suflet, dar doar de vacanță, nu mai este de trăit în ea. Toate scumpe și salarii mici. Să nu te aștepți să pui bani la ciorap acolo, mai ales cu atâtea oportunități de plimbare. La muncă tot pe ai lor îi preferă, în schimb au mentalitatea românului, sunt deschiși chiar și la exprimare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel