O mare parte din populație apelează în prezent la dietele vegane, însă cea mai mare parte a acestora cuprind vitamina B12 în cantități foarte mici, insuficiente pentru a asigura o funcționare corectă a metabolismului. Prof. dr. Gabriel Ioan Prada, continuatorul Anei Aslan la Institutul de geriatrie gerontologie de la Universitatea „Carol Davila“, a explicat cât de importante sunt produsele de origine animală în aportul de vitamina B12.
Prof. dr. Gabriel Ioan Prada, director medical al Institutului „Ana Aslan“ și șeful disciplinei de geriatrie gerontologie de la Universitatea „Carol Davila“, a vorbit despre beneficiile vitaminei B12 și dietele vegane care nu o conțin.
„Dietele exagerate nu sunt foarte bune. Știți cum se numea un vegan înainte. Era un cuvânt care însemna vânător foarte prost“, a spus, ironic. prof. dr. Gabriel Ioan Prada.
„Mai este adevărul că unele vitamine nu se pot lua decât din produse de origine animală. De exemplu, vitamina B12 se găsește în cantități foarte mici în produsele vegetale și atunci trebuie neapărat să mâncăm și produse de origine animală, precum carne sau ficat. E și o discuție cu ficatul, pentru că el are celule hepatocite la mulți nuclei și atunci există riscul de creștere a acidului uric.
Carnea de vită e mai bună, pentru că ea conține cantități mari de vitamina B12. La rumegătoare există cel de-al treilea stomac, iar acolo, cât timp rămân produsele vegetale, se dezvoltă o floră microbiană care degradează vegetalele și produc foarte multă vitamină B12“, a spus medicul Gabriel Ioan Prada.
„E destul de blamată acum. Are un rol important în păstrarea agerimii cerebrale până la vârste înaintate“, a completat Val Vâlcu.
„Știți care e problema cu deficitul de vitamina B12? Multă lume știe că produce anemia, dar până să producă acea anemie, destul de frecvent poate să genereze afectare neurologică. Această afectare neurologică modifică mersul un mers nesigur cu baza lară, iar în cazuri mai avansate poate să producă niște simptome care seamănă foarte mult cu demența. La toți pacienții la care avea un tablou clinic asemănător, înainte de a diagnostica evaluăm dacă au cumva un deficit de vitamina B12, pentru că e reversibil. Dacă e identificat din timp și tratat corect, pacientul își revine“, a spus prof. dr. Gabriel Ioan Prada.
„Deci, o friptură de vită, un burger...“, a completat Val Vâlcu.
„Dar nu în fiecare zi! La vârstnici mai e o chestiune. Persoanele în vârstă au un declin al funcției renale. Pe la 80-85, jumătate din unitățile funcționale ale rinichiului nu mai sunt viabile. Funcția lor renală nu mai e aceeași. Nu e bine să încărcăm cu foarte multă carne. De aceea se recomandă acel post săptămânal, pentru că nu încarcă organismul cu foarte multă carne. E foarte importantă o dietă bogată în fructe și legume proaspete, plus un aport de carne, nu foarte frecvent, de 3 ori pe săptămână, 100 de grame de carne. Trebuie alternate. Nu trebuie să avem o dietă foarte monotonă“, a conchis medicul Gabriel Ioan Prada.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News