Acidul folic și vitamina B12 sunt ambele vitamine B care ajută la transformarea carbohidraților în energie în corp. Administrarea acestora trebuie făcută sub supravegherea medicului, deoarece pot produce efecte adverse grave.
Acidul folic și vitamina B12 ajută organismul să metabolizeze grăsimile și proteinele. Acidul folic se găsește în alimente precum legumele și fasolea verde. Spre deosebire de acid folic, B12 se găsește în produsele lactate, pește și ouă. Ambele vitamine sunt disponibile sub formă de supliment și trebuie luate sub supravegherea unui furnizor de servicii medicale, din cauza efectelor secundare posibile și a interacțiunilor cu medicamentele, notează Livestrong.
Dozele mari de acid folic pot masca deficiența de vitamina B12, ceea ce duce la deteriorarea neurologică, după cum a declarat UMM. Atât acidul folic cât și B12 sunt de obicei luate împreună sau ca o vitamină a complexului B pentru a preveni acest efect secundar. Înainte de a lua o doză mai mare decât cea recomandată de acid folic, consultați medicul dumneavoastră pentru a vă asigura că nu aveți o deficiență de vitamina B12.
Institutule Naționale pentru Sănătate (NIH) afirmă că vitamina B12 provoacă reacții alergice severe la unele persoane atunci când sunt luate pe cale orală sau sub formă injectabilă. Acidul folic poate provoca, de asemenea, reacții alergice precum urticarie, dificultăți de respirație sau umflare la nivelul feței, buzelor, gâtului sau limbii, potrivit Universității din California din San Diego (UCSD).
Vitamina B12 poate provoca probleme gastrointestinale ușoare sau probleme la stomac la unele persoane. Pentru a evita aceste probleme, Brainpower.org afirmă că ar trebui să luați B12 împreună cu alimente.
Atunci când acidul folic este luat la valoarea recomandată zilnic, efectele secundare apar rar. Cu toate acestea, atunci când este luat în cantități mari, poate provoca probleme de somn la unele persoane, potrivit UMM. Debutul brusc al tulburărilor de somn sau insomnia poat fi atribuite administrării unei doze mai mari decât cea recomandată de acid folic.
În cazuri rare, acidul folic poate provoca reacții ale pielii și chiar convulsii. Efectele secundare suplimentare ale vitaminei B12 includ diaree, mâncărimi ale pielii și cheaguri de sânge. Deoarece vitaminele B sunt solubile în apă și organismul nu le depozitează, efectele secundare sunt mai puțin susceptibile să apară. Dacă aveți reacții adverse legate de acid folic sau B12, contactați imediat medicul .
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu